• Type: Weg
  • Categorie: Jeugd
  • Fotoalbum:

NK jeugd op de weg (+verslag)

Op zaterdag 4 juni jl. heeft het NK Jeugdwielrennen in Bodegraven/Reeuwijk plaatsgevonden. De dag begon een beetje mistig, maar in de loop van de ochtend brak het zonnetje door. Onder vanaf toen perfecte weersomstandigheden, het was ook nog eens nagenoeg windstil, hebben alle geselecteerde jeugdwielrenners hartstochtelijk gestreden in hun wedstrijd, met als inzet het Nederlands Kampioenschap. Opvallend: alle wedstrijden zijn uiteindelijk in een massasprint geëindigd. Het grote parcours met de lange rechte stukken, in combinatie met de weersomstandigheden, bleek niet selectief genoeg om het verschil te kunnen maken.

De dag begon met de wedstrijd voor jongens categorie 3, met daarin Niels Hanegraaf als onze troef. De hele wedstrijd zat hij mooi middenin het omvangrijke peloton. In de laatste ronde lukte het hem niet om genoeg op te schuiven om mee te kunnen gaan sprinten om de ereplaatsen. De 17e plaats werd zijn deel.

Bij de jongens categorie 4 hadden we Ed Uptegrove en Chris Kisters aan de start. Beiden reden goed voorin, waarbij Chris redelijk wat kopwerk voor zijn rekening heeft genomen. In de aanloop naar de massasprint werd Ed enigszins gehinderd en bleek Chris het beste van zijn krachten te hebben verspeeld. Ed werd uiteindelijk 22e, Chris 25e.

In de wedstrijd voor jongens categorie 5 hadden we Laszlo van Melis en Roel Vrancken aan de start. Laszlo reed constant bij de eerste tien en startte de eindsprint vanaf een uitstekende 5e plaats. Even leek er nog meer in te zitten, maar in de lange eindsprint  moest hij uiteindelijk een aantal plekken prijsgeven: hij werd knap 8e. Roel Vrancken kon zich goed handhaven in het grote peloton en wist uiteindelijk rond de 30e plek te finishen. Heel precies weten we het niet, want vanwege een niet-werkende MyLaps-transponder werd hij gedeklasseerd en naar de laatste plaats in de uitslag gezet. Ondanks dat deze regel van tevoren was aangekondigd voelt het toch als heel oneerlijk. Wie van de deelnemers controleert zijn of haar chip, die het hele jaar goed heeft gefunctioneerd, voor de wedstrijd? Bij de meisjes categorie 5 reed Elise Uijen ook erg goed voorin. In de eindsprint wist ze een fraaie 7e plaats voor zich op te eisen.

Bij de jongens categorie 6 maakten Max Mosmüller, Tom van de Weijdeven en Tijn Louwerensen in het eerste deel van hun wedstrijd een superieure indruk. Met zijn drieën constant bij de eerste 10, veel op kop gereden en bij elke ontsnappingspoging betrokken. Met nog drie ronden te gaan reed Tijn Louwerensen lek. Geen ronde vergoeding meer, einde koers. Wat een pech! Een rondje later kwam Max niet meer door: gevallen door een onderuit geschoven andere renner, fiets defect, ook einde koers. Gelukkig geen tegenslag voor Tom, hij wist een fraaie 9e plaats te bemachtigen.

In de wedstrijd voor categorie 7 reed Stijn Hanegraaf lange tijd heel alert middenin het grote peloton. Tegen het einde van de wedstrijd meldde hij zich voorin en leek op weg naar een korte uitslag. Helaas werd hij in de finale flink gehinderd door een voor hem gevallen renner. Hij moest daarom vol in de remmen, hij bolde uiteindelijk als 29e over de meet.

Aan het einde van de dag werd het parcours kleiner gemaakt en  mocht Lynn van Leeuwen eindelijk van start in haar wedstrijd voor meisjes categorie 1. Ze deed het uitstekend! Ze kon net niet aanhaken bij de eerste groep, maar kon op korte afstand blijven volgen. Heel krachtig reed ze alleen haar rondjes en reed naar een hele mooie 7e plaats!

Hiermee kwam een einde aan een lange, vermoeiende maar bovenal bijzonder goed georganiseerde dag.