Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 21.07.2019
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Tour de France, week 2

De etappe voor aanvang van de eerste rustdag is niet goed verlopen voor Trek-Segafredo. Met nog zo'n 40 kilometer te gaan in de etappe van Saint-Flour naar Albi over 217.5 kilometer op maandag 15 juli werden veel ploegen verrast door een actie van Team Ineos. Zij gooiden alles op de kant waardoor er veel renners overboord gingen. Er kwam een groep van zo'n 40 renners aan de leiding met veel sprinters en enkele klassementsrenners. Steven Kruijswijk en de Belg Wout van Aert zaten er van Jumbo-Visma bij maar Trek-Segafredo renners zoals Richie Porte, Bauke Mollema en Giulio Ciccone hadden de slag gemist. Ook Koen & Mike zaten er niet bij. De etappe werd uiteindelijk gewonnen door Van Aert die daarmee de vierde zege van Jumbo-Visma behaalde. Hij bleef Elia Viviani en Caleb Ewan voor. Porte en Mollema verloren 1.40 min. in het klassement. Mike werd 72ste op 2.19 minuten. Koen eindigde in een grote groep op 9.41 min. als 130ste. Op dinsdag is er de eerste rustdag.

De eerste rit na de eerste rustdag ging van Albi naar Toulouse over 167 kilometer. Nadat de vier vluchters van de dag gegrepen waren maakten de sprintersploegen zich weer op voor een massasprint. Voor Koen was het zaak om kopman Porte in het gedrang van de laatste kilometers voorin te houden dat lukte maar met enige moeite want 5 renners van het team lagen bij een massale valpartij tegen de vlakte. Porte kwam uiteindelijk in de eerste groep van zo'n 60 renners over de streep. Koen eindigde als 63ste. Voor Mike was het zaak om sprinter Dylan Groenewegen naar de etappezege te loodsen. Mike kwam iets te vroeg op kop en moest met nog bijna 800 meter te gaan vol op kop doorgaan om Groenewegen zo laat mogelijk te lanceren. Helaas kwam Groenewegen nog net iets te vroeg op kop waardoor de Australiër Caleb Ewan prima kon profiteren van Groenewegen. Groenewegen werd met een paar centimeter geklopt door Ewan. Mike eindigde nog als 14de.

Op woensdag 18 juli stond de eerste Pyreneeënrit op het programma. De etappe ging van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre over 209.5 kilometer en kende twee beklimmingen van de eerste categorie. Exact 40 renners wisten zich na bijna een uur wedstrijd los te maken uit het peloton. Bij deze 40 geen klassementsrenners wat inhield dat ze de zegen hadden van de kopmannen. Bij deze 40 ook twee renners van Trek-Segefredo. Uiteindelijk gingen er in de straten van Bagnères-de-Bigorre drie renners sprinten om de dagzege. De Engelsman Simon Yates zegevierde. Koen zijn ploeggenoten Fabio Felline en Jasper Stuyven werden 5de en 10de op 1.28 min van de drie koplopers. Het peloton met de favorieten eindigde op 9.35 min. van Yates. In dit peloton ook Mike, hij eindigde als 57ste. Koen kwam in een kleine groep als 132ste op 20.56 min. over de eindstreep.

Op vrijdag 19 juli werd er een individuele tijdrit verreden over 27.2 kilometer met start en finish in Pau. Koen behaalde, flink aangemoedigd door ploegleider Steven de Jongh, een 90ste plaats in deze tijdrit. Koen had een achterstand van 4.06 min. op de Fransman Alaphilippe die verrassend zegevierde en zijn voorsprong op Geraint Thomas in het klassement uitbouwde. Mike eindigde als 101ste op 4.22 min. Koen zijn kamergenoot en kopman Richie Porte reed een zeer goede tijdrit en eindigde als 5de op 45 seconden van Alaphilippe. Mike zijn kopman Steven Kruijswijk zette de 6de tijd neer in bijna dezelfde tijd als Porte.

Op zaterdag 20 juli werd de relatief korte bergetappe van Tarbes naar de Tourmalet verreden over 111 kilometer. Koen kon nog lang mee op de beklimming van de Col du Soulor waardoor hij in de afdaling in een grote groep terecht kwam waarin ook de Franse favoriet Romain Bardet zat. Bardet kent overigens tot nu toe een slechte Tour. Steven Kruijswijk behaalde een mooie 3de plaats en schoof op naar een 3de plaats in het algemeen klassement. Richie Porte en Bauke Mollema konden lang mee met de favorieten. Helaas moesten ze op de laatste kilometers van de Tourmalet afhaken. Porte hield de schade beperkt met een 14de plaats op zo'n 2 minuten. Mollema moest 3.30 min. toegeven en kan het klassement vergeten. Koen en Mike eindigden als 67ste en 82ste in een groep op 20.19 min. van de dagwinnaar, de Fransman Thibaut Pinot.

Op zondag 21 juli werd de tweede Tour week afgesloten met de laatste bergrit in de Pyreneeën. De etappe ging over 185 kilometer van Limoux  naar Foix. Het duurde ruim 40 kilometer voordat de kopgroep van de dag zijn zegen kreeg van het peloton. Op de eerste col van de dag, de Col de Montsegur, moesten veel renners al lossen waaronder ook Mikek en Koen. Deze grote groep renners kon in de afdaling weer aansluiten waardoor tot aan de voet van de Port de Lers de rust was weergekeerd. De enige uit de kopgroep die standhield was de Brit Simon Yates. Yates wist zich op de flanken van de Prat d'Albis te ontdoen van de Duitser Simon Geschke en zegevierde. Kruijswijk eindigde als 8ste op 1.22, 49 seconden achter op de Fransman Pinot (2de) en de Spanjaard Landa (3de). Richie Porte hield de schade met een 10de plaats op 57 seconden beperkt van Pinot & Landa. Alaphilippe behield de leiderstrui. Koen eindigde als 74ste op 26.48 min. Mike eindigde als 130ste op 30.30 min.