Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 13.03.2016
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Parijs-Nice(F)

Koen de Kort nam van zondag 6 maart tot en met zondag 13 maart deel aan de Franse etappewedstrijd Parijs-Nice. De wedstrijd begon in de nabijheid van Parijs in Conflans-Sainte-Honorine met een proloog over 6.1 kilometer. De Kort zijn ploeggenoot Tom Dumoulin behaalde een mooie 2e plaats achter de Australier Michael Matthews op 1 seconde. De Kort eindigde als 101e op 36 seconden.

Met Tom Dumoulin op een 2e plaats in het algemeen klassement van Parijs-Nice is het voor de ploeggenoten van Dumoulin werken geblazen. Attent rijden en zorgen dat hij uit de wind gehouden wordt, van voren zit op de juiste momenten en uit de drukte gehouden wordt om niet betrokken te raken bij valpartijen. Voor dit alles draait Koen de Kort zijn hand niet om. Dus werd Dumoulin tijdens de etappe van Condé-sur-Vesgre naar Vendôme over 195km bijgestaan door zijn ploeggenoten en eindigde hij als 16e in een eerste groep van zo'n 80 renners. De Kort, die ondanks de regen, sneeuw, wind en vieze grindwegen, tevreden was met zijn werk, eindigde als 69e.

De etappe op dinsdag in Parijs-Nice ging van Contres naar Commentry over 214km. De Giant-Alpecin renners wisten Tom Dumoulin goed voorin te houden en deze sprintte naar een 15e plaats. Klassementsleider Michael Matthews won na protest tegen de onregelmentaire sprint van de Fransman Bouhanni de etappe. Matthews liep hierdoor wat uit op Dumoulin maar deze liep op zijn beurt wat seconden uit op de rest doordat peloton in stukken lag. De Kort kwam als 96e over de streep.

De derde etappe op woensdag van Cusset naar Mont Brouilly over 165.5 kilometer werd na ruim 90 kilometer geannuleerd. Naar mate de renners op hoger terrein kwamen veranderde de neerslag van regen naar sneeuw. Op 700 meter hoogte lag er al zo veel sneeuw dat verder rijden onverantwoord was.

Daags na de gestaakte etappe was het weer beter en konden de renners weer een volwaardige etappe rijden. De vierde etappe ging van Juliénas naar Romans-sur-Isère over 193.5 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Nacer Bouhanni.De Kort eindigde als 58e. Kopman Dumoulin werd 15e en staat nog steeds 2e in het algemeen klassement waar Matthews met 14 seconden voorsprong op Dumoulin aan de leiding gaat.

In de 5e etappe van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Salon-de-Provence over 198 kilometer zat na 56 kilometer de beklimming van de Mout-Ventoux. Hier viel het peloton uiteen in diverse groepen. Giant-Alpecin wist Tom Dumoulin goed voorin te houden zodat deze na afloop van de etappe nog op een 3e plaats in het algemeen klassement staat. De Kort eindigde in een groep op ruim 17 minuten als 138e.

Op zaterdag 12 maart stond de Koninginnerit van Nice naar La Madone d'Utelle over 177 kilometer op het programma. Het was voor kopman Dumoulin zaak om in deze etappe goed te voorschijn te komen en wellicht de leiderstrui te pakken. Helaas slaagde hij daar net niet in en kwam hij door een 12e plaats op 31 seconden van de Rus Ilnur Zakarin en de Engelsman Geraint Thomas terecht op een 5e plaats in het algemeen klassement. Thomas werd de nieuwe leider. De Kort eindigde als 115e op bijna 36 minuten van Zakarin.

De Kort heeft de slotetappe van Parijs-Nice, met start en finish in Nice over 141 kilometer, niet tot een goed einde gebracht. Hij kreeg weer last van zijn knie en besloot geen risico te nemen met het oog op de komende klassiekers. Ploeggenoot Dumoulin zat in de finale niet bij de voorsten en werd 22e op 1.26' van de Belg Tim Wellens die zegevierde voor de Spanjaard Alberto Contador. Dumoulin zakt van de 5e naar 12e plaats in het klassement wat gewonnen werd door Geraint Thomas voor Contador en de Australiër Richie Porte.