• Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:

41ste SPIE Internationale Juniorendriedaagse van Axel

In en rondom Axel werd van 19 t/m 21 mei de SPIE Internationale Juniorendriedaagse van Axel verreden, een UCI 2.1 etappewedstrijd. De deelnemende junioren van WV Schijndel zijn deze 3-daagse, die begon met een wedstrijd over 102.3 kilometer met start en finish in Axel, goed begonnen. Alleen voor Thom van Herwaarden en Cas Nuijens ging het in de slotronde niet meer goed toen zij beide lek reden. Omdat de jury koos om barrage te maken met de volgwagens konden zowel Cas als Thom niet meer terugkeren in het peloton. In de dit peloton sprintte Ed Uptegrove naar een 9de plaats en was daarmee de eerste Nederlander in de uitslag. Sjoerd van der Linden eindigde als 34ste terwijl Guus van den Eijnden 39ste werd. Guus was wel de kasseienvreter van de dag want hij mocht na afloop de trui aan van de leider in het kasseienklassement.

Voor zaterdag stonden er twee etappes op het programma. In de ochtend wordt er in Westdorpe een individuele tijdrit over 11.9 kilometer verreden terwijl later op de dag er een wedstrijd met start en finish in Sluiskil was over 80.5 kilometer. In de tijdrit behaalde Thom een 30ste plaats op 1:02 min. van de Amerikaan Andrew August die zegevierde in een tijd van 14:24 min. Guus werd 33ste op 1:05 min., Ed werd 36ste op 1:06 min., Sjoerd 45ste op 1:10 min. en Cas 120ste op 2:24 min.

Tijdens de derde etappe met start en finish in Sluiskil maakte Ed zo'n 50 kilometer deel uit van een kopgroep van 7. Sjoerd werd zo'n 7 kilometer voor de eindstreep onderuit gereden en kwam zo achter het peloton te liggen. Ook Cas verloor de aansluiting met het peloton. Hij zat op de kasseienstroken achter een valpartij. In de eindsprint behaalde Guus een 25ste plaats. Thom werd 35ste en Ed 67ste. Cas werd 82ste op 1:34 min. terwijl Sjoerd als 94ste op 3:27 min. eindigde. Ed was in enkele tussensprints de snelste en mocht na afloop van de etappe de rode trui als leider van het tussensprintklassement om zijn schouders doen. Guus raakte helaas de trui voor het kasseienklassement kwijt.

De slotetappe op zondag ging over een afstand van 99.9 kilometer met start en finish in het Belgische Velzeke. Dit werd een zeer zware etappe waaraan vier renners van WV Schijndel begonnen vanwege het feit dat Sjoerd niet meer van start ging door de gevolgen van de valpartij een dag eerder. Guus kende een topdag en hij was altijd vooraan van de partij. Zodoende zat hij in de finale ook in de beslissende kopgroep van drie renners met de Franse favoriet Léo Bisiaux en de Duitser Bruno Kessler. Zij hadden op de eindstreep 41 seconden voorsprong op de drie achtervolgers en 1:31 min. en meer op de rest van het veld. Guus behaalde een mooie 3de plaats achter Bisiaux en Kessler maar deed het nog beter in het eindklassement waarin hij op klom naar een zeer fraaie 2de plaats. Thom eindigde als 24ste in de etappe op 1:41 min. In het eindklassement steeg hij naar een 37ste plaats. Ed, die zijn leidende positie in het tussensprint klassement behield, eindigde als 49ste op 4:59 min. In het eindklassement werd hij 38ste. Cas haalde het net niet. Hij werd voortijdig uit de strijd gehaald. Guus won ook nog de persprijs, toegekend door de aanwezige journalisten.