Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 15.07.2018
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Koen de Kort in de Tour de France, week 1

De finale van de eerste etappe in de Tour de France 2018 was een hectische. Allemaal frisse renners die enerzijds voor hun sprinters, anderzijds voor hun kopman voorin willen zitten. Dit ging dus in de etappe van Noirmoutier-en-l'Île naar Fontenay-le-Comte over 201 kilometer niet voor iedereen goed (Froome, Quintana en nog wat renners kenden pech) maar de ploeg van Koen de Kort bleef gespaard van ellende. Kopman Bauke Mollema finishte veilig in de eerste groep en John Degenkolb kon nog mee sprinten om de ereplaatsen, hij werd 8ste. Koen kwam na gedane arbeid als 90ste over de streep. Hij werd op dat moment in gehaald door het groepje van de winnaar 2017, Christoper Froome, die gevallen was. "Het ging wel goed", aldus Koen vanuit Frankrijk. "Niemand gevallen, Bauke in de eerste groep en sprint voorbereiding voor John ging nog redelijk goed in alle hectiek. Die kan nog beter maar je hoort mij niet klagen."

In de tweede etappe van de Tour 2018 kwam de eerste uitvaller helaas op naam van een ploeggenoot van Koen. De Ethiopiër Tsgabu Grmay moest van vanwege buikklachten in de etappe van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon over 182.5 kilometer de strijd staken. In de finale van de etappe loodse Koen Jasper Stuyven en John Degenkolb goed naar voren. Op zo'n 1300 meter voor de streep was er een valpartij in een bocht waardoor Koen en Stuyven opgehouden werden. Gelukkig ondervond Degenkolb geen gevolgen van de valpartij. Dertien man kwamen voorop te liggen. In plaats van Stuyven moest Degenkolb nu gaan sprinten. Hij leek een mooie klassering te behalen maar hij werd gehinderd door Sagan op zo'n 200 meter voor de streep en viel stil. Sagan sprintte naar de overwinning voor de Italiaan Colbrelli en de Fransman Démare. Degenkolb eindigde als 9de. Koen eindigde als 20ste.

Op maandag 9 juli stond de derde etappe van de Tour op het programma. Het betrof een ploegentijdrit over 35.5 kilometer met start en finish in Cholet. De Trek-Segafredo formatie ging in tegenstelling tot de meeste andere ploegen na het uitvallen van Grmay maar met 7 renners van de start. Deze 7 wisten een 14de tijd te realiseren op 1.16 min. van de BMC formatie van Richie Porte. De Sky formatie van Christopher Froome werd 2de op 4 seconden. Doordat Froome en Porte in de eerste etappe ruim 50 seconden achterstand hadden opgelopen staat Trek kopman Bauke Mollema nu 30ste op 25 seconden van Porte en 21 seconden van Froome. "We hoopten op een iets betere tijd maar we misten één man. Het is niet heel erg dat we nu nog wat extra toegeven", aldus Koen. "Zelf had ik geen superdag maar ik kon meedraaien en kon bijblijven tot aan het einde."

Het was nog spannend in de slotfase van vierde etappe La Baule  ›  Sarzeau over 195 km of de 4 man sterke kopgroep van de dag nog wel ingehaald zou worden maar de rekenmeesters van Quickstep en het Belgische Lotto kregen gelijk. Onder aanvoering van deze ploegen werden de koplopers met nog iets meer dan een kilometer te gaan gegrepen. Koen bracht in de finale John Degenkolb naar voren. Daarna ging Koen al vrij vroeg de sprint aan waarna nog enkele andere renners deze rol van hem overnamen. De Duitse sprinter André Greipel ging op de zege af maar de Colombiaan Fernando Gaviria en Slovaak Peter Sagan vlogen hem nog voorbij. Degenkolb had geen goed eindschot en werd 8ste. Koen kwam in de staart van het peloton als 86ste over de eindstreep. Kopman Mollema zat ook veilig in het peloton.

Koen zijn ploeggenoot Toms Skujiņš heeft op 11 juli in de etappe van Lorient naar Quimper over 204.5 kilometer de bolletjestrui veroverd. De Letlander maakte deel uit van een kopgroep van 7 renners die tijdens de diverse beklimmingen van 3de en 4de categorie uiteen viel. Skujiņš werd als een van de laatste renners ingelopen door het jagende peloton onder aanvoering van Sky. Uiteindelijk was het de Slovaak Sagan die de sprint won van de flink uitgedunde groep voor de Italiaan Colbrelli en de Belg Gilbert. Koen eindigde als 105de op 3.07 min. Bauke Mollema kwam in de eerste groep over de eindstreep in het spoor van alle klassementsrenners.

De etappe van Brest naar Mûr de Bretagne Guerlédan over 181 kilometer op donderdag 12 juli was een pittige etappe. Rekening houdend met de wind gooiden enkele ploegen met nog zo'n 100 kilometer te gaan het peloton in achtervolging op de 5 koplopers helemaal op de kant waardoor het in drie stukken brak. Bolletjestrui drager Skujiņš werd daar even de dupe van maar zijn groep kon al vrij snel weer aansluiten bij de eerste groep. De derde groep had wat langer nodig maar in aanloop naar de eerste beklimming van Mûr de Bretagne zat alles bijeen. Skujiņš slaagde er zelfs in daar als eerste boven te komen en 2 punten te pakken waardoor de ploeggenoot van Koen ook morgen in de bolletjestrui rijdt. Daarna was het voor de ploeg zaak om Mollema goed voorin te houden voor de slotklim. Mollema deed het prima en behaalde een keurige 7de plaats en won daarmee 5 seconden of meer op diverse klassementsrenners. Koen eindigde als 127ste op 10.13 min. van de Ier Daniel Martin die de etappe won.

De langste etappe in de Tour 2018 was tevens de saaiste etappe. De etappe ging van Fougères naar Chartres over 231 kilometer. Nadat enkele renners het geprobeerd hadden was het vanaf zo'n 30 kilometer een compact peloton dat naar de eindstreep in Chartres reed. Dylan Groenewegen van Team LottoNL-Jumbo won de etappe voor Gaviria en Sagan. John Degenkolb, die door Koen op een mooie plaats voorin was afgezet, eindigde als 6de. Koen kwam als 75ste over de eindstreep. Tom Skujiņš behoudt de bolletjestrui.

Koen ontsnapte in de finale van de 8ste etappe welke ging van Dreux naar Amiens Métropole over 181 kilometer nipt aan een massale valpartij. Kopman Bauke Mollema werd wat opgehouden maar hij werd snel door Koen en enkele ploeggenoten teruggebracht. Dat alles gold helaas niet voor bolletjestrui drager Skujiņš die was betrokken bij de valpartij en kwam op achterstand binnen. Maar gelukkig voor hem viel de lichamelijke schade mee en behield hij zijn trui. Voorin het pak sprintte John Degenkolb naar een 5e plaats en dat werd later zelfs een 3de plaats omdat zijn landgenoot Andre Greipel en de Colombiaanse tweevoudig etappewinnaar Fernando Gaviria beiden gediskwalificeerd werden. Koen kwam als 45ste over de eindstreep. "De etappe zit er nu op en we kijken nu uit naar de etappe van morgen naar Roubaix", aldus Koen. "We zijn er klaar voor."

Mooier kon het decor niet zijn voor de lang gekoesterde grote overwinning voor John Degenkolb. De Duitser, die twee en een half jaar geleden bijna zijn vinger verloor en einde carrière was en daarnaast afgelopen winter een goede vriend verloor, boekte in de etappe over de diverse kasseienstroken naar Roubaix een schitterende overwinning. In de sprint van een kopgroep van drie toonde hij zich sneller dan zijn medevluchters Greg van Avermaet en Yves Lampaert. Deze kopgroep was op zo'n 17 kilometer van het einde van de wedstrijd ontstaan in een etappe die vol was van spektakel door diverse demarrages en valpartijen. Bij één van deze valpartijen op een van de eerste kasseienstroken was ook kopman Bauke Mollema betrokken. Koen, die als taak had om Mollema te beschermen, stond hier al zijn fiets af aan Mollema. Voor Koen was het toen na zo'n 90 kilometer wedstrijd al gedaan, voordat hij een andere fiets kreeg, was de achterstand te groot op de eersten. Hij eindigde uiteindelijk als 87ste op 5.47 min. van Degenkolb. Jasper Stuyven, die naast Degenkolb ook een vrije rol had, werd in een sprint van een groepje van vier om plaats vier 6de. Bauke Mollema kwam in de eerste groep als 21ste over de eindstreep waarmee de missie van Trek-Segafredo perfect geslaagd was.