Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 07.07.2024
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Tour de France(F/I), week 1

Mike Teunissen neemt van 29 juni t/m 21 juli deel aan de Tour de France. Hij is hier de wegkapitein van de Belgische Intermaché - Wanty formatie. De Tour van 2024 ging van start in Italië. De eerste etappe ging van Firenze naar Rimini over 206 kilometer. In deze etappe, welke vanwege de beklimmingen er een was voor de klassementsrenners, behaalde Mike een 133ste plaats in een groep op 29:14 min. van de Franse winnaar Romain Bardet. Bardet en zijn dsm-firmenich - PostNL ploeggenoot Frank van den Broek bleven de groep met favorieten zo'n 5 tellen voor.

Op zondag 30 juni werd de tweede etappe verreden. Deze etappe ging van Cesenatico naar Bologna over 199.2 kilometer. Mike ging hier samen met 9 andere renners in de aanval. In de finale viel de groep uiteen maar ze bleven wel uit de greep van het peloton. Mike legde beslag op een 8ste plaats op 1:33 min. van de Fransman Kévin Vauquelin die zegevierde na op de slotklim zijn medevluchters gelost te hebben.

De derde etappe was weer een traditionele Tour etappe die eindigde in een massasprint. De etappe, de langste van deze Tour, ging van Piacenze naar Turijn over 230.8 kilometer. In de laatste twee kilometer zagen we Mike op kop van het peloton sleuren om zijn ploeggenoot en sprinter Gerben Thijssen naar de overwinning te loodsen. Helaas kwam Mike al iets te vroeg op kop te zitten van het peloton en was Thijssen gedwongen het wiel van een ander te kiezen toen Mike het hoge tempo niet meer vol hield aan kop. Thijssen raakte ingesloten maar als een duveltje uit een doosje kwam daar de andere sprinter en tevens allrounder van de ploeg, de Eritreeër Biniam Girmay, naar voren en sprintte naar de overwinning. Zo behaalde de ploeg van Mike toch hun eerste overwinning in deze Tour.

Op dinsdag 2 juli stond de eerste echte Alpenrit op het programma. De etappe ging van Pinerolo naar Valloire over 139.6km met o.a. de beklimming van de Galibier. Mike eindigde als 125ste op 29:21 min. van de Sloveen Tadej Pogacar die de etappe won en tevens het geel pakte.

De vijfde etappe, welke ging van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint Vulbas over 177.4 kilometer, was er weer een voor de sprinters. Het werd een memorable dag want de Engelsman Mark Cavendish zegevierde en daarmee behaalde de 39-jarige Engelsman zijn 35ste etappe zege in de Tour. Hiermee ging hij na bijna 50 jaar Eddy Merckx voorbij die 34 maal zegevierde. Mike eindigde als 18de.

Ook de zesde etappe eindigde in een massasprint. Aan het einde van de etappe van Mâcon naar Dijon  over 163.5 kilometer troefde Dylan Groenewegen de Belg Jasper Philipsen nipt af. Alhoewel even later Philipsen gediskwalificeerd werd vanwege een ongeoorloofde beweging richting zijn landgenoot Wout van Aert. Biniam Girmay werd nu tweede en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het puntenklassement. Mike eindigde als 41ste.

Op vrijdag 5 juli vond er een individuele tijdrit plaats welk ging van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin over 25.3 kilometer. Mike behaalde in deze tijdrit een 101ste plaats op 4:05 min. van de Belg Remco Evenepoel die zegevierde met een tijd van 28:52 min. Evenepoel had een voorsprong van 12 seconden op Tadej Pogacar en 34 seconden op Pogacars' landgenoot Primoz Roglic.

De achtste etappe in de Tour ging van Semur-en-Auxois naar Colombey-les-Deux-Eglises en eindigde na 183.4 kilometer in een massasprint die gewonnen werd door Mike zijn ploeggenoot Biniam Girmay. Girmay troefde Jasper Philipsen en Arnaud de Lie af. Mike eindigde als 89ste.

Daags voor de eerste rustdag werd op zondag 7 juli de etappe met start en finish te Troyes verreden over een afstand van 199 kilometer. De etappe bevatte diverse gravelstroken en dat zorgde ook voor een mooie etappe waar de aanvallers een kans kregen. Uiteindelijk bleef er een kopgroep voorop en won de Fransman Anthony Turgis. Mike reed goed mee in deze etappe in dienst van zijn ploeggenoot en drager van de groene trui Girmay. Girmay wist nog 9de te worden op 1:17 min. van de koplopers en zo nog punten voor de groene trui te veroveren. Mike werd 18de op 1:46 min. In Mike zijn groep bevonden zich ook alle favorieten voor het eindklassement.