Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 05.05.2024
  • Type: Weg
  • Categorie: Vrouwen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Vuelta España Femenina(E)

Van 28 april tot en met 5 mei werd er in Spanje de Ronde van Spanje voor vrouwen verreden. Twee leden van WV Schijndel, Laura Molenaar en Eline Jansen, staan hier met de formatie VolkerWessels Women's Pro Cycling Tam aan de start. Deze 10de uitgave van de Vuelta voor vrouwen begon op zondag 28 april met een ploegentijdrit over 16 kilometer in Valencia. De VolkerWessels formatie legde hier beslag op een 14de plaats in een tijd van 20:21 minuten. Hiermee waren zij 1:01 minuut langzamer dan de winnende Lidl-Trek formatie die de vrouwen van Visma-Lease a bike een paar honderdste van seconden voorbleef.

De tweede etappe ging van Buñol naar Moncófar over 118.3 kilometer. Ondanks een klim van 3de categorie tijdens de etappe ging er in de slotfase toch zo'n 100 rensters op de streep af in Moncófar. In de slotfase deden zich toch nog wat valpartijen voor waarvan ook Eline het slachtoffer werd. Zij werd uiteindelijk 65ste maar kreeg wel dezelfde tijd als de winnares, de Canadese Alison Jackson. Laura werd als 63ste geklasseerd op een halve minuut van Jackson.

Een massasprint die gewonnen werd door Marianne Vos was het resultaat van de derde etappe welke op dinsdag 30 april ging van Lucena del Cid naar Teruel over 130.2 kilometer. Eline eindigde in deze sprint als 20ste terwijl Laura als 53ste eindigde.

De vierde etappe ging van Molina de Aragón  naar Zaragoza over 142.3 kilometer. Een kopgroep van 19 rensters domineerde de etappe. Het peloton eindigde op 2 minuten van de Amerikaanse Kristen Faulkner die in de slotfase wegreed uit de kopgroep. Eline zat in het uitgedunde peloton en werd 23ste. Laura eindigde in een groep op 18:33 min. als 101ste.

Op donderdag 2 mei stond de eerste bergetappe op het programma. Deze etappe ging van Huesca naar Alto del Fuerte Rapitán. Jaca over 113.9 kilometer. Het was de Nederlands Kampioene Demi Vollering die zegevierde en ook meteen de leiding in het algemeen klassement pakte. Eline eindigde als 34ste op 2:55 min. van Vollering terwijl Laura als 73ste eindigde op 8:54 min.

De etappe op[ vrijdag 3 mei welke ging van Tarazona naar La Laguna Negra. Vineuesa over 132.1 kilometer kende ook een aankomst bergop. Eline eindigde als 30ste op 3:48 min. van de Evita Muzic uit Frankrijk die Demi Vollering 2 seconden voorbleef. Laura zat lange tijd mee in de vluchtgroep van de dag en eindigde uiteindelijk als 107de op 12:05 min. Vollering verstevigde met haar 2de plaats de leiding in het algemeen klassement waarin Eline opklom naar een 27ste plaats.

De voorlaatste etappe, welke ging van San Esteban de Gormaz naar Sigüenza over 138.6 kilometer, eindigde in een sprint heuvel op. Eline reed een prima wedstrijd en sprintte naar een mooie 10de plaats op 10 seconden van Marianne Vos die haar tweede etappezege behaalde. Laura werd 78ste in een groep op 7:46 min.

De slotetappe van deze 10de editie van de Ronde van Spanje voor vrouwen ging van Distrito Telefónica. Madrid naar Valdesquí. Comunidad de Madrid over 89.5 kilometer. Demi Vollering gaf met een dagzege in deze etappe haar eindoverwinning nog wat extra glans. Eline werd 41ste op 11:32 min. van Vollering. Laura eindigde als 95ste in een grote groep op bijna een half uur achterstand.

In het eindklassement werd Eline 27ste terwijl Laura als 84ste eindigde.