Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 28.08.2022
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

La Vuelta(E)

Van 19 augustus tot en met 11 september wordt de Ronde van Spanje, La Vuelta, verreden. Mike Teunissen neemt hier aan deel met de Jumbo-Visma formatie. De eerste etappe werd verreden op vrijdag 19 augustus in Utrecht met een ploegentijdrit over 23.3 kilometer. Het was de Jumbo-Visma formatie die de snelste tijd neerzette met een tijd van 24:40 min. Dit was 13 seconden sneller dan de Ineos Grenadiers formatie en 14 seconden sneller dan het Quick-Step Alpha Vinyl Team. Het Jumbo-Visma team kwam compleet over de eindstreep onder aanvoering van routinier Robert Gesink. Gesink mag hier door in de tweede etappe, welke gaat van 's-Hertogenbosch naar Utrecht over 175.1 km, in de rode leiderstrui starten.

Deze tweede etappe eindigde in de straten van Utrecht in een massasprint waarin Mike een 4de plaats behaalde. De Ier Sam Bennet won voor de Deen Mads Pedersen en de Belg Tim Merlier. Omdat Mike de eerste renner uit zijn ploeg was die over de eindstreep kwam, leverde hem dat de rode leiderstrui op. In het algemeen klassement staat Mike nu eerste in dezelfde tijd als zijn ploeggenoten Edoardo Affini, Sam Oomen, Primoz Roglic, Sepp Kuss en Robert Gesink. Richard Carapaz van Ineos volgt op 13 seconden op plaats 7. 

De derde etappe ging van Breda naar Breda over 193.2 kilometer. Deze etappe waarin rode trui drager Mike zichtbaar genoot van alle aandacht eindigde in een massasprint. Hij bemoeide zich bewust niet met de eindsprint en droeg zo de rode trui over naar zijn Italiaanse ploeggenoot Edoardo Affini die met een 20ste plaats de beste Jumbo-Visma renner in de uitslag was. De Ier Sam Bennet won wederom en behaalde zijn tweede zege in drie dagen. Mike kwam als 150ste over de eindstreep en staat nu 5de in het algemeen klassement. 

Op maandag 22 augustus was er een rustdag waarna de renners op 23 augustus in Spanje verder gingen met de vierde etappe welke ging van Vitoria-Gasteiz naar Laguardia over 152.5 kilometer. Deze etappe ging over geaccidenteerd terrein waar in de slotfase zo'n 65 renners voorop lagen na een berg van 3de categorie. In de eindsprint op een licht oplopend parcours sprintte Jumbo-Visma kopman Primoz Roglic naar de overwinning. Hij nam hierdoor ook de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Affini. Mike eindigde als 119de in een grote groep op 14:13 min.

Op woensdag 24 augustus werd de vijfde etappe verreden welke ging van Irún naar Bilbao over 187.2km. De kopgroep kreeg de zegen van het peloton waardoor Roglic de leiderstrui kwijtraakte. Mike eindigde als 132ste in een groep op 13:24 min. van de dagwinnaar, de Spanjaard Marc Soler. De Fransman Rudy Molard werd de nieuwe leider.

Een dag later werd de bergetappe verreden van Bilbao naar Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo. Na 181.2km kwam de Australier Jay Vine als eerste boven. Hij had 15 seconden voorsprong op de Belg Remco Evenepoel die de leiding in het algemeen klassement overnam van Molard. Mike eindigde als 93ste in een grote groep op 26:40 min.

Op vrijdag 26 augustus werd de etappe Camargo naar Cistierna verreden over een afstand van 190 kilometer. Mike, die zich ziek voelde, eindigde als 146ste op 15:38 min. van de Spanjaard Jesus Herrada die de snelste was van een kopgroep van 5.

De achtste etappe ging van La Pola Llaviana/Pola de Laviana naar Colláu Fancuaya over 153.4 kilometer. De Australiër Jay Vine behaalde zijn tweede overwinning. Mike, die zich nog steeds beroerd voelde, kwam 169ste en daarmee als laatste op 29:32 min. van Vine over de eindstreep. Kopman Roglic blijft 3de in het algemeen klassement. "Vanmorgen moest ik al een keer overgeven. Onderweg heb ik ook niet veel kunnen eten. Hopelijk lukt dat straks wel en ook morgen, want anders wordt een lastige etappe die bergrit naar Nava …", aldus Mike vanuit Spanje.

De negende etappe in de Vuelta is gewonnen door de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes. Hij bleef alleen over uit de kopgroep van de dag. De etappe ging van Villaviciosa naar Les Praeres. Nava over 171.4 kilometer. Mike slaagde erin om de etappe uit te rijden. Hij werd 164ste op 33:20 min. Het is te hopen dat hij kan herstellen op de rustdag op maandag.

 

Foto's met dank aan Jo Nederkoorn / Jumbo-Visma