Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 31.07.2022
  • Type: Weg
  • Categorie: Vrouwen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Bekijk de video

Tour de France Femmes

Van zondag 24 juli t/m zondag 31 juli werd in Frankrijk de Tour de France voor vrouwen verreden. Nadat de laatste Tour de France voor vrouwen in 1989 werd verreden was de Tour de France Femmes avec Zwift in 2022 weer terug. 26 WorldTour en Continentale ploegen stonden aan de start met in totaal 156 deelneemsters uit de gehele wereld. Drie van deze rensters zijn lid van WV Schijndel. Zo maakte Karlijn Swinkels haar opwachting bij Team Jumbo-Visma terwijl Femke Gerritse en Anne van Rooijen namens Parkhotel Valkenburg Cycling Team in Parijs aan de start stonden voor de eerste etappe vanaf de Eiffel Toren naar de Champs-Élysées over 81.7 kilometer. Deze etappe eindigde in een massasprint waarin Lorena Wiebes van Team DSM zich de snelste toonde voor Marianne Vos van Team Jumbo-Visma. De ploeggenoten van Vos, waaronder Karlijn, hadden prima werk verricht voor Vos maar Wiebes was, zoals al het gehele seizoen, toch de snellere. Femke eindigde als 110de op 17 seconden. Karlijn werd 115de op 29 seconden terwijl Anne als 130ste eindigde op 1:40 min. De ploeggenote van Femke en Anne, Femke Markus, wist door een tijdelijke ontsnapping nog de bolletjes trui te veroveren waardoor zij en haar team extra in de schijnwerpers kwamen.

De tweede etappe ging van Meaux naar Provins over 136.4 kilometer. Een etappe waarin het laatste uur chaotisch verliep vanwege diverse valpartijen, waaiers rijden en zeer sterke kopgroep. Het was Marianne Vos, Karlijn haar ploeggenote, die de snelste was van een kopgroep en zegevierde. Vos, die jarenlang streed voor de terugkeer van de Tour de France voor vrouwen, pakte ook de gele trui over van Wiebes die 29 seconden van Vos de snelste was van de eerste achtervolgsters. Karlijn eindigde als 37ste op 34 seconden. Femke, die betrokken was bij de eerste ontsnapping van de dag en 2 punten pakte voor de bolletjestrui werd 99ste op 4:04 min. terwijl Anne als 131ste eindigde op 8:29 min.

Tijdens de derde etappe, welke ging van Reims naar Épernay over 133.6 kilometer ging Femke op nieuw in de aanval op jacht naar de punten voor de bergtrui. De etappe bevatte drie klimmen van 4de categorie en één klim van de 3de categorie. Femke slaagde erin om als eerste op de eerste drie bergjes door te komen waardoor zijn 6 punten behaalde en haar totaal op 8 punten bracht. Dit was voldoende om aan het einde van de rit de felbegeerde bolletjestrui te mogen aantrekken. Een mooie prestatie in een van best bekeken wielerwedstrijden voor vrouwen ter wereld. De etappe werd gewonnen door de Deense Cecilie Uttrup Ludwig die de sterkste was van een kopgroep van zo'n 10 rensters. Marianne Vos werd 2de op 2 seconden en behield de gele trui. Karlijn eindigde als 41ste op 2:31 min. en Anne, die ten val kwam, werd 128ste op 16:11 min.

Femke zal nog een dag langer in de bolletjestrui rond rijden aangezien in de etappe op woensdag niemand van haar concurrenten er in slaagde om meer punten voor de bergtrui te halen dan de 8 die Femke had. De etappe ging van Troyes naar Bar-Sur-Aube over 126.8 kilometer en er zaten na halfweg koers eerst twee beklimmingen van derde categorie en daarna nog 3 beklimmingen van 4de categorie in het parcours. Door de diverse schermutselingen waren het steeds aan de renners die op deze klimmen als eerste boven waren. Ook waren er gravel stroken opgenomen in het parcours wat voor enkele lekke banden zorgde. De Zwitserse Marlen Reusser won de etappe na een mooie solo. Net zoals Femke haar bolletjestrui behield, behield Marianne Vos haar gele trui. Vos behield overigens ook de groen trui. Karlijn zat in de tweede achtervolgende groep en eindigde als 38ste. Femke (97ste) en Anne (110de) zaten in een grote groep van zo'n 70 rensters die 14 minuten moesten toegeven op Reusser. 

Op donderdag stond er de vierde etappe van Bar-le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges over 175.6 kilometer op het programma. In deze etappe zaten maar twee klimmen van 4de categorie waar de punten werd opgeslokt door rensters uit een kopgroep die geen gevaar vormde voor Femke waardoor ze aan de leiding bleef in het bergklassement. De etappe waarin weer enkele valpartijen plaatsvonden, waarvan de laatste op zo'n kilometer van de eindstreep, eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Lorena Wiebes voor de Italiaanse Elisa Balsamo en Marianne Vos. Karlijn eindigde als 24ste, Femke werd 96ste op 20 seconden en Anne kwam op 116de op 1:36 min. over de eindstreep.

De 6de etappe welke op vrijdag verreden werd ging van Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim over 128.6 kilometer. Deze etappe bevatte 3 klimmetjes van 4de categorie. Op de eerste klim pakte Femke met een 2de plaats 1 punt voor de bergtrui en dat was genoeg om deze trui weer een dag langer te mogen houden. Karlijn zette zich weer voor de volle 100% in voor kopvrouw Marianne Vos die uiteindelijk de sprint van het uitgedunde peloton won en daarmee haar tweede etappe zegge behaalde in deze ronde. Concurrente Lorena Wiebes was door een val al eerder op achterstand geraakt. Karlijn eindigde als 42ste. Femke werd 95ste op 2:30 min. terwijl Anne als 123ste eindigde op 16:04 min.

Op zaterdag 30 juli stond er de eerste echte bergetappe op het programma. De etappe ging van Sélestat naar Le Markstein over 127.1 kilometer en bevatte drie beklimmingen van de 1ste categorie. Femke deed toch nog een poging om op de eerste berg punten te pakken voor de bergtrui. Ze sprong met de vroege vluchtersgroep mee maar tegen het klimgeweld van haar landgenotes Annemiek van Vleuten en Demi Vollering was niemand bestand. Vollering pakte op de eerste berg de meeste punten waar Van Vleuten zich op de tweede klim ontdeed van Vollering en solo over de twee laatste bergen naar de dagzege en de gele trui reed. Vollering pakte dankzij enkele puntjes in de eerdere etappes de bolletjestrui. Femke eindigde als 37ste op 21:42 min. terwijl Karlijn in het gezelschap van kopvrouwe Marianne Vos als 43ste eindigde op 24:44 min. Anne, geplaagd door haar verwondingen door de val eerder deze week, moest helaas de strijd voortijdig staken.

Voor zondag 31 juli stond de slotetappe op het programma welke ging van Lure naar La Super Planche des Belles Filles over 123.3 kilometer. Wederom een bergetappe en wederom was het Annemiek van Vleuten die zegevierde. Demi Vollering werd wederom 2de. Karlijn werd gezeten in het wiel van ploeggenote Vos 43ste op 13:17 min. Femke werd 101ste op 23:37 min.

In het eindklassement, dat uiteraard gewonnen werd door Van Vleuten, eindigde Karlijn als 33ste en Femke als 74ste.

Foto's met dank aan Bastien Gason