Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 13.09.2015
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Ronde van Spanje, week 3

Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo) en Koen de Kort (Giant-Alpecin) namen van zaterdag 22 augustus tot en met zondag 13 september deel aan de Ronde van Spanje, oftewel La Vuelta.

Op maandag 7 september in de etappe van Luarca naar Ermita de Alba. Quirós over 185 kilometer, de laatste van 3 opvolgende bergetappes, heeft Tom Dumoulin (ploeggenoot van Koen de Kort) de schade beperkt weten te houden op de top drie van het klassement. Hij moest 27 seconden toegeven op Joaquin Rodriguez die met een verschil van 2 seconden in de etappe de rode leiderstrui van Fabio Aru overnam. De Kort had zo lang mogelijk, net als zijn overige ploeggenoten, Dumoulin bijgestaan en eindigde als 84e op 29'05". Teunissen werd in dezelfde groep als De Kort 134e. Het was de laatste aankomst bergop in deze Vuelta.

Daags na de rustdag, en tevens De Kort zijn verjaardag, stond er op woensdag 9 september de individuele tijdrit over 38.7 kilometer op het programma. De tijdrit waar wielerminnend Nederland naar uitkeek. In deze tijdrit zou tijdritspecialist, en inmiddels allrounder, Tom Dumoulin de rode trui kunnen heroveren. De ploeggenoot van De Kort maakte de hooggespannen verwachtingen waar en reed al zijn concurrenten voor de eindzege op 1'54" achterstand of meer en pakte de rode leiderstrui. De 1'54" achterstand was voor de Italiaan Aru die nu 3 seconden achterstand staat. De leider tot vandaag, de Spanjaard Rodriguez moest 3'06" toegeven en staat nu 3e op 1'15". Koen de Kort eindigde in de tijdrit als 62e op 4'21" van Dumoulin. Mike Teunissen eindigde als 68e op 4'31" van Dumoulin.

De etappe op donderdag 10 september ging van Roa naar Riaza over 204 kilometer. 25 renners kregen een vrijgeleide van het peloton. Giant-Alpecin hield wel een tempo aan maar vonden het verder wel best. Met de beklimming van 1e categorie in de slotfase gingen toch enkele andere ploegen tempo maken om de koplopers te achterhalen. Op de laatste klim bleven Lawson Craddock, De Kort en zelfs John Degenkolb zolang mogelijk bij de groep waar de Astana ploeg van de nr. 2 Aru, het tempo maakte. Nadat Movistar het kopwerk overgenomen had moesten de ploegmaats van Dumoulin lossen maar dat was niet erg want Dumoulin zat vastgezogen in het wiel van Aru. De Italiaan probeerde het meerdere keren in de klim maar Dumoulin gaf geen krimp. Na de afdaling was er een klein bergje waarop Dumoulin zelfs een aanval van Aru remonteerde. Uiteindelijk kwamen ze gezamenlijk in groep, die reed voor plaats 4, over de streep op 38 seconden van de Ierse dagwinnaar Nicolas Roche. De Kort eindigde als 55e op 8'45". Teunissen werd 96e op 18'32".

In de etappe van Medina del Campo naar Ávila over 185.6 kilometer op vrijdag 11 september haalden de renners van Giant-Alpecin alles uit de kast om kopman Tom Dumoulin in de rode leiderstrui van de Vuelta te houden. Op de helling naar Ávila over de kasseien in de laatste 2 kilometer had Giant-Alpecin nog een verrassing in petto. Degenkolb voerde het tempo op, Craddock nam over en daarna ging Dumoulin ten aanval en reed naaste belager Aru uit het wiel en pakte nog 3 seconden op Aru en verdubbelde daarmee zijn voorsprong naar 6 seconden. Dumoulin werd 25e op 16'18" van Gougeard. Maar belangrijker was natuurlijk de kleine mentale tik die daar uitgedeeld werd door Dumoulin. De Kort, die halverwege de race nog gevallen was toen diverse renners van Astana, waaronder Aru zonder veel erg, tegen de vlakte gingen, eindigde als 58e op 18'06". Teunissen eindigde als 132e op 26'11".

De voorlaatste etappe van San Lorenzo de El Escorial naar Cercedilla 175.8 kilometer was toch te veel van het goede voor Tom Dumoulin. De Limburger had tijdens de derde beklimming van de dag niet de goede benen die hij eerder deze ronde op vele dagen wel had. Op een tweede demarrage van Aru moest hij het antwoord schuldig blijven. Uiteindelijk verloor een moegestreden Dumoulin zoveel tijd dat hij aan het einde van de etappe zichzelf terug vond op plaats 6 in het algemeen klassement. Een klassering waar hij voorafgaand aan de misschien wel voor getekend had want de Giant-Alpecin formatie was voor dagzeges naar de Vuelta gegaan. En die doelstelling is met 2 zeges ook behaald. Het goede rijden van Dumoulin voor het algemeen klassement was de kers op de taart. Teunissen werd 82e op 19'33" en De Kort eindigde als 102e op 19'43".

Nadat de voorlaatste dag in de Vuelta een zwarte dag was voor Giant-Alpecin was het een dag later aan het einde van de slotetappe van Alcalá de Henares naar Madrid over 98.8 kilometer feest. Het was namelijk John Degenkolb die de massasprint won. Nadat diverse Giant-Alpecin renners, waaronder Tom Dumoulin, flink op kop gefietst hadden om de diverse vluchters terug te halen begon Luka Mezgec met Koen de Kort in zijn wiel en daarachter Degenkolb aan de laatste kilometer. Met nog zo'n 600 meter te gaan ging Mezgec van kop en ging De Kort vol de sprint aan. Met nog zo'n 250 meter te gaan ging Degenkolb de sprint aan en bleef alle anderen voor en behaalde daarmee de zege waar hij 21 dagen had op gewacht. De Kort kwam nog als 27e over de eindstreep. Teunissen werd 119e.

In het eindklassement, welke gewonnen werd door Fabio Aru, eindigde Koen de Kort als 64e op 2.29'29" en Mike Teunissen als 104e op 3.19'28". Beste Nederl