Anna van der Meiden Nederlands Kampioene op de weg

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober werden op en rondom de VAM-berg in Wijster de Nederlands Kampioenschappen voor U17 (m/v), U19(m/v) en Elite zonder contract (m/v) verreden.

Om 9.00 uur op zaterdag vertrokken de junior-vrouwen over hun kampioenschap over 12 ronden (72 kilometer). De junior-vrouwen van WV Schijndel reden een prima wedstrijd. Er ontstond eerst kopgroep van 5 waarbij twee rensters van WVS zaten. Nadat deze kopgroep was teruggepakt reden Anna van der Meiden en Nienke Vinke met nog vijf ronden te gaan weg uit het peloton. Zij kregen even later nog gezelschap van Lisa van Belle. Van Belle moest daarna bij de volgende beklimming haar mede vluchters laten gaan. Anna, onlangs nog Nederlands Kampioene op de tijdrit, kwam twee ronden voor het einde alleen op kop toen Vinke lek reed. De voorsprong die Anna toen kreeg bouwde ze alleen maar uit en reed solo naar de nationale titel. Op de eindstreep had zij 54 seconden voorsprong op Nienke Vinke en 2.29 op Lisa van Belle. Het uitgedunde peloton eindigde op 4.32 min. In dit peloton eindigde Scarlett Souren als 6de, Britt Kerste als 8ste, Yuli van der Molen als 14de, Babette van der Wolf als 16de en Jony van den Eijnden als 19de. Fenna Hoegee werd 23ste op 6.53 min. Als eerstejaars junior-vrouw kan Anna volgend seizoen nog in haar nieuwe trui rondrijden met als doel medailles te behalen op internationaal niveau. Het wedstrijdprogramma van WV Schijndel leent zich daar ook voor.

Om 11.45 uur uur gingen de junior-mannen van start voor hun kampioenschap over 16 ronden (96 kilometer). De 4 deelnemende renners van WV Schijndel, Wout Joore, Tijn Louwerensen, Max Mosmuller en Tom Schellekens waren bij elke doorkomst voorin te vinden. Ze zaten continu bij de eerste twintig, soms zelfs bij de eerste 10. En dit terwijl aan de achterkant van het peloton diverse renners moesten afhaken en uiteindelijk de strijd moesten staken. Iets voorbij halfweg koers probeerde Tom Schellekens zelfs weg te rijden uit het peloton maar hij werd weer snel teruggepakt. Na hem is de volgende vluchter met nog vier ronden te gaan Elmar Abma. Abma krijgt een aardige voorsprong. In de voorlaatste ronde krijgt hij gezelschap van drie andere renners, Tibor del Grosso, Lucas Janssen en Menno Huising. In de groep daarachter zitten de vier renners van WVS. Helaas krijgen zij samen met de andere renners in het uitgedunde peloton het gaatje naar de koplopers niet gedicht. Tibor del Grosso wint met een paar lengtes voorsprong voor Janssen, Huising en Abma. In het peloton erachter sprint op 14 seconden van de Del Grosso,Tijn Louwerensen naar een 6de plaats met Max Mosmuller in zijn kielzog naar plaats 7. Tom Schellekens eindigde als 19de. Voor Wout Joore was er op 28 seconden  de 30ste plaats.

Om 15.00 uur ging op zaterdag het kampioenschap voor de vrouwen zonder contract van start met een wedstrijd over 15 ronden (90 kilometer). Er vonden diverse ontsnappingen plaats maar in de laatste ronde kwam alles weer bij elkaar. Alles was in dit geval nog 19 rensters. In de laatste sprint naar de top van de VAM berg wisten drie rensters zich nog licht af te scheiden waar door Anne van Rooijen naar een 4de plaats sprintte op 5 seconden van Loes Adegeest die zegevierde voor Mareille Meijering en Tessa Neefjes. Laura Molenaar eindigde als 15de op 24 seconden en Lente Boskamp werd 16de op 26 seconden. Lisa van Helvoirt eindigde als 25ste op 2.41 min.

Foto's met dank aan Björn van der Schoot

Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 30.10.2021
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren
  • Fotoalbum:
  • Video: