WK op de weg 2021

Van 19 t/m 26 september werd in België het WK op de weg verreden. Op dinsdag werd de individuele tijdrit voor de junior-vrouwen verreden. WV Schijndel had hier 3 rensters aan de start staan. Namens Nederland namen Elise Uijen en Anna van der Meiden deel terwijl Marith Vanhove namens België aan de start stond. Anna zette een tijd neer van 26.30 min. over 19.3 kilometer. Lange tijd beten de concurrenten zich stuk op deze tijd maar op het laatst doken er nog drie rensters onder deze tijd. De Russische Alena Ivanchenko zette met 25.05 een supertijd neer. Dit was nog 10 seconden sneller dan de Engelse Zoë Backstedt die met 25.15 al een formidabele tijd neer had gezet. De Duitse Antonia Niedermaier moest met 25.30 25 seconden toegeven op Ivanchenko maar was nog wel een minuut sneller dan eerstejaars junior-vrouw Anna. Anna mag volgend jaar nog een keer aantreden voor de wereldtitel. Elise eindigde met een tijd van 26.34 op een 6de plaats. Marith werd 16de op 2.45 min. van  Ivanchenko.

Op zaterdag 25 september werd in Leuven de wegwedstrijd voor de junior-vrouwen verreden over 75 kilometer. WV Schijndel had hier 3 rensters aan de start staan. Namens Nederland namen Mijntje Geurts, Anna van der Meiden en Elise Uijen deel terwijl Marith Vanhove namens België in haar thuisland aan de start stond. De wedstrijd werd er al meteen hard gemaakt vanaf de eerste ronde. Het peloton brak al vrij snel in tweeën waarbij Anna, Elise en Marith in de kopgroep zaten en Mijntje in de tweede groep. Deze groep kwamen weer bij elkaar. In de derde van de in totaal 5 ronden demarreerde de Engelse Zoë Backstedt en zij kreeg de Amerikaanse Kaia Schmid mee. Deze twee bouwden een ruime voorsprong op. Het was vooral Anna die bij de achtervolgsters het vuile werk opknapte maar de Engelse ploeggenoten van Backstedt verstoorden een goede samenwerking in deze groep. Uiteindelijk versloeg Backstedt Schmid in de sprint voor de wereldtitel. Bij de achtervolgsters sprintte de Duitse Linda Riedmann op 1 minuut naar de derde plaats voor Elise die vierde werd. Marith eindigde als 7de, Mijntje werd 10de en Anna 13de.

Op zondag 26 september kwam de profs in actie. WV Schijndel had hier in de persoon van Mike Teunissen ook een deelnemer aan het vertrek. De wedstrijd ging van Antwerpen naar Leuven over 268.3 kilometer. Mike, die in dienst reed van zijn landgenoten Dylan van Baarle (2de) en Mathieu van der Poel (8ste) eindigde als 22ste op 6.26 min. van de Fransman Alaphilippe die, net als in 2020, wereldkampioen werd.

Foto's met dank aan: Patrice Fouques

Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 26.09.2021
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren
  • Fotoalbum:
  • Video: