Giro d'Italia

Koen is de Giro d'Italia 2021 begonnen met een 133ste plaats in de eerste etappe. De eerste etappe bestond uit een individuele tijdrit over 8.6 kilometer met start en finish in Turijn. Koen moest 1.05 min. toegeven op de Italiaan Filippo Ganna die de snelste tijd neerzette. Koen zijn ploeggenoten en kopmannen, Vincenzo Nibali en Bauke Mollema, waren 41 seconden langzamer dan Ganna.

De tweede etappe in de Giro ging op zondag 9 mei van Stupinigi naar Novara over 179 kilometer. Het was exact 10 jaar na dato dat Wouter Weylandt door een val in de Giro om het leven kwam. Koen en zijn ploeggenoten reden daarom met een zwarte lintje op hun borst. Voor Koen was het in de slotfase zaak om ploeggenoot Matteo Moschetti zover mogelijk voorin te houden. Tot anderhalve kilometer voor de eindstreep kon voor hem werken waarna Moschetti zelf de strijd aan moest gaan. De Italiaan eindigde uiteindelijk als 6de in de eindsprint die gewonnen werd door de Belg Tim Merlier.

Op maandag 10 mei gebeurde er iets in de Giro wat maar zelden gebeurd in de wielrennerij. Een renner uit de kopgroep van de dag houdt stand. De derde etappe ging van Biella naar Canale over 190 kilometer. Eenzaam was de Nederlander Taco van der Hoorn niet want hij reed in het begin van de etappe weg met 7 anderen uit het peloton. Maar gedurende de finale ontdeed hij zich van deze 7 medevluchters om uiteindelijk in de straten van Canale met een voorsprong van 4 seconden te zegevieren op een peloton van ruim 100 renners. Bij deze groep niet Koen, hij eindigde als 155ste op 13.05 min. van Van der Hoorn.

Het was een tijd geleden maar Koen maakte op dinsdag 11 mei deel uit van de vroege vlucht. In de allereerste bergetappe van deze Giro, de etappe van Piacenza naar Sestola over 187 kilometer. De Belgen Victor Campenaerts en Quinten Hermans kozen vrij vroeg na de start het hazenpad terwijl het daarachter vrij lang onrustig bleef. Met nog zo'n 145 kilometer te gaan kregen de twee gezelschap van 23 renners waaronder Koen en twee ploeggenoten, Jacopo Mosca en Amanuel Ghebreigzabhier. In de stromende regen vervolgden de 25 renners hun weg. Met nog 63 kilometer te gaan sprongen de eerste renners uit de groep van 25. Met nog 44 kilometer te gaan moet Koen de groep met achtervolgers laten gaan. Hij eindigde tenslotte als 104de op 20.36 min. van de Amerikaan Joe Dombrowski die 13 seconden overhoudt op de Italiaan Alessandro De Marchi. De Marchi veroverde hiermee de leiderstrui. Dombrowski en De Marchi maakten allebei deel uit van de oorspronkelijk groep van 25 renners die maximaal ruim 6 minuten voorsprong hadden op het peloton.

De etappe van Modena naar Cattolica over 177 kilometer op woensdag 12 mei leverde de tweede massasprint van de Giro op. De Australier Caleb Ewan toonde zich de snelste voor de Italiaan Giacomo Nizzolo. Koen zijn ploeggenoot Matteo Moschetti werd 6de. Koen eindigde als 128ste.

Op Hemelvaartsdag 13 mei werd de bergetappe, Grotte di Frasassi - Ascoli Piceno (San Giacomo), verreden over een afstand van 160 kilometer. Koen eindigde als 144ste in een groep op 27.32 min. van de Zwitser Gino Mäder die zegevierde.

De 7de etappe van de Giro ging van Notaresco naar Termoli over 181 kilometer. De etappe eindigde in een massasprint waarbij het peloton in de laatste kilometers in de straten van Termoli in stukken uiteen viel. Koen eindigde na gedane arbeid als 140ste op 1.48 min. van de winnaar, de Australier Caleb Ewan. Koen zijn ploeggenoot Matteo Moschetti werd 3de.

In de 8ste etappe kregen de vroege vluchters de zegen van het peloton. De etappe ging van Foggia naar Guardia Sanframondi over 170 kilometer en kende diverse beklimmingen. Aan het einde van de etappe won de Fransman Victor Lafay met 36 seconden voorsprong op de Italiaan Franceso Gavazzi. De groep met favorieten kwam met een achterstand van 4.48 min. over de eindstreep. Koen eindigde als 136ste in een groep op 13.49 min.

Het laatste stuk van de 9de etappe, de etappe die ging van Castel di Sangro naar Campo Felice (Rocca di Cambio) over 158 km gaf nog de nodige spektakel aangezien de laatste kilometers naar de top onverhard waren. Maar ook in de rest van de etappe zaten de renners niet stil. Er werd volop gedemarreerd en vluchters kregen niet veel voorsprong. Op de slotklim was het de Columbiaan Egan Bernal die er vandoor ging. Hij kreeg nog wel Koen zijn ploeggenoot Giulio Ciccone mee alleen moest deze ook een gaatje laten naar de ontketende Columbiaan. De voormalige vluchters Bouwman en Bouchard werden gegrepen en Bernal pakte de dagzege en ook de leiderstrui. Ciccone werd 2de op 7 seconden. Koen eindigde ruim binnen de tijd als 141ste op 25.10 min.

Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 16.05.2021
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren
  • Fotoalbum:
  • Video: