• Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:

Tour de France, week 3

De etappe op dinsdag 23 juli over 177 kilometer met start en finish in Nîmes stond voor Koen en zijn ploeggenoten in het teken van kopman Richie Porte veilig aan de streep brengen terwijl voor Mike en zijn ploeggenoten het zaak was om niet alleen Kruijswijk veilig aan de finish te brengen maar ook sprinter Dylan Groenewegen in stelling te brengen. En dat het veilig houden belangrijk is werd maar eens weer bewezen door het feit dat in de slotfase er zich valpartijen voordeden. Een van de grootste slachtoffers was Jakob Fuglsang. De Kopman van Astana kwam zo hard ten val dat hij de Tour de France moest verlaten. Porte en Kruijswijk kwamen ondanks de breuken in het peloton bij de eerste groep van 45 renners over de eindstreep. Mike kwam te vroeg aan de leiding om de sprint aan te gaan voor Groenewegen. Groenewegen werd 3de. Mike eindigde als 55ste op 27 seconden. Koen kwam als 72ste op 1.02 min. van dagwinnaar Caleb Ewan over de eindstreep en stond na de streep meteen de Herman van der Zandt en Danny Nelissen van de NOS te woord. Kruijswijk bleef 3de in het klassement terwijl Porte door het uitvallen van Fuglsang klom naar de 10de plaats in het algemeen klassement.

De hoge temperatuur speelde voor de meeste renners in de etappe van Pont du Gard naar Gap over 200 kilometer de hoofdrol. Nadat 33 renners weggereden waren uit het peloton, hield dit peloton zich bezig met water en ijs. Trek-Segafredo had 3 renners mee in de kopgroep. Helaas was de Italiaan Trentin van Mitchelton-Scott de sterkste vandaag en zegevierde hij solo in Gap. Bauke Mollema werd op 41 seconden van Trentin 4de. Het eerste peloton met daarin Mike op een 85ste plaats kwam op 20 minuten binnen. Koen zat in de tweede groep en eindigde als 113de op bijna 26 minuten.

Op donderdag 25 juli werd de eerste van de in totaal 3 Alpenritten verreden. De etappe ging van Embrun naar Valloire over 208 kilometer en kende in totaal vier beklimmingen, een van de derde categorie, een van de eerste categorie en twee beklimmingen van de buiten categorie, Col d'Izoard en Col de Galibier. Een kopgroep 33 renners met daarbij een ploeggenoot van Koen, de Fransman Bernard, kreeg de zegen van het peloton. Voormalige favorieten voor het klassement Nairo Quintana en Romain Bardet zaten er ook bij. Quintana reed weg op de laatste col en zegevierde. Bardet eindigde als 2de. Kopmannen Kruijswijk en Porte kwamen bij de favorieten over de streep maar Kruijswijk zag wel Bernal aan zich voorbij gaan en zakte naar een 4de plaats. Porte zag Quintana in het klassement voorbij schuiven van een 11de naar een 7de plaats. Teunissen werd 41ste op 20.36 min. van Quintana. Koen werd 86ste op 29.59 min. van Quintana.

De tweede rit in de Alpen, de rit van Saint-Jean-de-Maurienne naar Tignes over 172 kilometer werd tijdens de afdaling van de voorlaatste berg van de dag, de Col de l'Iseran, geneutraliseerd. In het dal voor de beklimming naar Tignes hadden de weergoden toegeslagen. Hagel, regen en sneeuw hadden er voor gezorgd dat het parcours onberijdbaar was. Ook trad er een aardverschuiving op waardoor het parcours met modder en stenen bedekt werd. De tourdirectie besloot voor het algemeen klassement de tijden te nemen op de top van de Iseran en geen daguitslag op te maken. Dit betekende dat Egan Bernal de leiderstrui overnam van Alaphilippe. Steven Kruijswijk bleef op plaats 4. Richie Porte schoof door het uitvallen van de geblesseerde Pinot de top tien weer binnen. Mike en Koen zaten in de bus op 25.23 op de top van Iseran maar toen was al bekend dat de koers vooraan geneutraliseerd was. Op zaterdag volgt de laatste etappe in de Alpen. Oorspronkelijk zou deze etappe gaan van Albertville naar Val Thorens over 130 kilometer met drie beklimmingen. Maar doordat ook hier het parcours door een aardverschuiving onberijdbaar geworden is, is de etappe ingekort tot maar 59 kilometer beginnend in het dal voor Val Thorens met alleen dus de slotklim van oorspronkelijke etappe.