Mike Teunissen wint eerste etappe Tour de France en Jumbo-Visma wint ook ploegentijdrit

Mike Teunissen heeft op zaterdag 6 juli de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was in Brussel na 194.5 kilometer de snelste in een massasprint. Mike versloeg de Slovaak Peter Sagan met een banddikte. De Australiër Caleb Ewan werd 3de. Mike kon voor zijn eigen kans gaan in de eindsprint omdat ploeggenoot Dylan Groenewegen op zo'n 1.5 kilometer voor het einde was gevallen. De andere deelnemer van WV Schijndel, Koen de Kort, ging met zo'n 18 kilometer te gaan tegen de vlakte. Met een afgebroken tand kon hij toch nog op tijd aansluiten bij het peloton. Koen eindigde uiteindelijk als 116de. 30 jaar na Erik Breukink heeft Nederland weer een geletruidrager. Mike mocht naast de gele ook de groene trui aantrekken door zijn overwinning als leider in het puntenklassement.

Op zondag stond er een ploegentijdrit over 27.6 kilometer op het programma te Brussel. De Jumbo-Visma trein zorgde na verrassende zege van Mike in deze ploegentijdrit wederom voor een verrassing. De ploeg met naast Mike o.a. Tony Martin, Steven Kruijswijk en Wout van Aert dook als laatst gestarte ploeg met maar liefst 20 seconden onder de tijd van INEOS, de ploeg van titelverdediger Geraint Thomas, Egan Bernal en Wout Poels. Door deze formidabele prestatie bleef Mike niet alleen aan de leiding in de Tour de France maar bouwde hij zijn voorsprong zelfs uit in het algemeen klassement tot 30 seconden en meer op alle andere renners. Trek-Segafredo, de ploeg van Koen, eindigde als 18de op 1.18 min. van Jumbo-Visma.

In de derde etappe, welke ging van Binche naar Épernay over 215 kilometer kon Mike uren lang genieten van zijn gele trui. Alleen in het laatste uur was dit voorbij. In het parcours zat 1 klim van de vierde categorie gevolgd door drie klimmen van derde categorie. Aangezien Mike al merkte op de eerste klim geen goede benen te hebben werd het een heel lastige opgave om het geel te behouden. Voor Jumbo-Visma was het zaak om de goede positie van klassementsrenner Kruijswijk te verdedigen. Mike moest in de laatste klim lossen en kwam op bijna 5 minuten van de Fransman Alaphilippe over de streep. De Fransman was met zo'n 15 kilometer te gaan naar de Belg Tim Wellens gesprongen. Alaphilippe ging er overheen en reed solo naar de finish alwaar hij de gele trui over nam. Mike werd 80ste en Koen eindigde als 124ste op bijna 14 minuten.

Op dinsdag 9 juli werd er een etappe verreden die bij de ploeggenoot van Mike Dylan Groenewegen ook bij de favorieten stond, de etappe van Reims naar Nancy over 213.5 kilometer. Een etappe die een massasprint zou gaan eindigen en dat gebeurde ook. Helaas had Groenewegen die de goede benen. De Italiaan Elia Viviani won voor Alexander Kristoff en PeterSagan. Mike eindigde achter Groenewegen nog als 6de. Koen werd 65ste.

De 5de etappe ging van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar over 175.5 kilometer. De wedstrijd kende diverse beklimmingen van 3de en 4de categorie. Deze beklimmingen zorgde er voor dat het peloton flink werd uitgedund. Zo'n 80 renners streden in Colmar om de overwinning. Peter Sagan zegevierde voor Wout van Aert en de Italiaan Matteo Trentin. Koen eindigde als 124ste op 14.48 min. terwijl Mike als 168ste eindigde op 18.37 min.

Op donderdag 11 juli stond de eerste bergetappe van de Tour de France van 2019 op het programma. De etappe ging van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles over 160.5 kilometer. In tegenstelling tot eerdere aankomst boven op La Planche des Belles Filles was de finish via een onverharde gravel weg met op het laatste gedeelte een stijgingspercentage van maar liefst 24% met een kilometer verlengd. Koen zijn ploeggenoten Giulio Ciccone en Julien Bernard maakten deel uit van de ontsnapping van de dag, een kopgroep van 14 renners. Na de diverse beklimmingen begonnen Ciccone en de Belg Dylan Teuns aan de slotklim naar de finish op La Planche des Belles Filles. Ze wisten vooruit te blijven maar helaas was Teuns in het laatste steile stuk iets sterker dan Ciccone. Doordat Ciccone op de voorlaatste berg 8 seconden bonificatie gehaald had, enkele seconden kreeg voor zijn tweede plaats en 1.35 min. voor leider Alaphilippe over de eindstreep kwam pakte de Italiaanse ploeggenoot van Koen de gele trui over van de Fransman. Richie Porte kwam bij de favorieten als 11de over de streep. Koen eindigde op 20 minuten als 102de. Mike eindigde als 149ste op 22.50 min.

De langste etappe van de Tour van 2019 werd verreden op vrijdag 12 juli. De etappe ging van Belfort naar Chalon-sur-Saône over 230 kilometer. Een etappe die bij sprinters al aangekruist stond in hun agenda. Twee vluchters kreeg een vrijgeleide van het peloton en slokten de bonificatieseconden op waardoor de gele trui van Ciccone niet in gevaar kwam. Dylan Groenewegen won de etappe voor Caleb Ewan en Peter Sagan. Mike Teunissen, die in het begin van de etappe nog gevallen was en in de slotfase Groenewegen prima hielp, werd 28ste. Koen eindigde als 57ste.

De etappe op zaterdag 13 juli van Mâcon naar Saint-Étienne over 200 kilometer zou een lastige etappe gaan worden met 7 beklimmingen van 2de en 3de categorie. Trek-Segafredo zou niet koste wat het kost de gele trui van Ciccone verdedigen maar men probeerde het wel. In de achtervolging op de 4 en later 2 koplopers zag het er goed uit. Ook toen er nog maar 1 koploper was. Alleen plaatste Alaphilippe op de laatste klim van de dag zo'n sterke demarrage waarop iedereen, behalve zijn landgenoot Thibaut Pinot, het antwoord schuldig moest blijven. Alaphilippe en Pinot konden leider Thomas de Gendt niet meer achterhalen maar ze pakten wel genoeg voorsprong op het flink uitgedunde pelotonom Ciccone uit het geel te rijden. Koen (139ste) en Mike (148ste) eindigden in een mooie bus op 26.32 min.

15 renners kregen in de etappe van Saint-Étienne naar Brioude over 170.5 kilometer de vrijgeleide van het peloton. Doordat de kopgroep vrij voor de beklimming van de berg van eerste categorie ontstond reed het peloton hier in een relatief rustig tempo omhoog. De koplopers pakten meer dan 10 minuten voorsprong en in de slotfase, toen in de kopgroep het spel op de wagen was, naar 14 minuten. De klassementsrenners waaronder Porte, trokken nog even door op de laatste klim maar uiteindelijk kwam er een groep van zo'n 60 renners op 16.25 min. van Impey, die de sprint won van Benoot, over de eindstreep. Mike zat ook nog in deze groep en werd 57ste. Koen kwam in een groep daarachter op minuten als 83ste over de eindstreep.

Op maandag begint de tweede week met de 10de etappe. Op dinsdag is er de eerste rustdag.

 

 

Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 13.07.2019
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren
  • Fotoalbum:
  • Video: