Healthy Ageing Tour junior-vrouwen: Femke Gerritse wint 2de etappe, Lieke Nooijen wordt 3de

In en rondom Musselkanaal werd op vrijdag 12 april de eerste etappe verreden van de Healthy Ageing Tour voor junior-vrouwen. 144 rensters verdeeld over 36 ploegen waaronder meer dan tien nationale selecties uit Europa en Amerika stonden aan het vertrek voor een etappe over 81.8 kilometer. Voor WV Schijndel stonden aan de start Julia van Bokhoven, Femke Gerritse, Lieke Nooijen en Silke Smulders. Deze vier rensters reden een prima wedstrijd. Zij wisten zich goed voorin te handhaven en lieten ze zich vaak op kop van het peloton zien. Uiteindelijk bleef er groep van 47 rensters over waarbij nog alle vier de rensters van WV Schijndel zaten. Daar mee was WVS een van de weinige ploegen die nog al hun rensters bij de eerste groep had. De dames probeerden een massasprint te vermijden en we zagen bijvoorbeeld hoe Silke Smulders probeerde weg te rijden van de groep. Dit leverde haar later de rode trui op voor meest strijdlustigste renster. Het draaide uiteindelijk toch uit op een massasprint. Dez werd gedomineerd door de buitenlandse rensters. De Amerikaanse Megan Jastrab zegevierde voor de Engelse Elynor Backstedt en de Poolse Nikola Wielowska. Femke werd 33ste, Julia 36ste, Lieke 37ste en Silke 41ste. In het ploegenklassement bezet WVS een 4de plaats. Karen Verdonck, die met de Belgische selectie deelnam, behaalde een 95ste plaats op 6.24 min.

Op zaterdag stond er in en rondom Heerenveen de tweede etappe over 68.4 kilometer op het programma. Wederom reden de junior-vrouwen van WV Schijndel goed voorin het peloton en controleerden ze mede de wedstrijd. In de laatste omloop besloot Femke Gerritse om het niet op een massasprint aan te laten komen zoals een dag eerder. Zij sprong met nog zo'n 6 kilometer te gaan weg uit het peloton en haar poging slaagde want het sprintende peloton onder aanvoering van de Amerikaanse Jastrab kwam enkele meters te kort. Femke behaalde een prima overwinning terwijl Lieke Nooijen het succes compleet maakte door in het wiel van Jastrab naar plaats 3 te sprinten. Silke Smulders eindigde als 22ste, Karen Verdonck als 58st en Julia van Bokhoven werd 69ste. In het algemeen klassement steeg Femke naar een 3de plaats terwijl Lieke nu een 5de plaats bezet. In het algemeen ploegenklassement kwam WV Schijndel nu aan de leiding.

De slotetappe op zondag ging over een afstand van 77.5 kilometer met start en finish in Midwolda. Femke kwam in deze etappe ten val maar kon toch nog aansluiting vinden bij het peloton. Silke was actief met enkele vluchtpogingen waarvan de laatste solo in de slotkilometers. Helaas kon zij geen stand houden tegen het aanstormend peloton. In de massasprint, die gewonnen werd door de Amerikaanse Jastrab, eindigde Julia als 12de, Lieke als 24ste, Femke als 46ste, de moegestreden Silke als 51ste en Karen Verdonck als 53ste.

In het eindklassement, dat gewonnen werd door Jastrab voor Backstedt, werd Femke 3de. Lieke eindigde als 5de. Silke werd 33ste, Julia 34ste en Karen als 76ste. In het ploegenklassement werd er een mooie tweede plaats behaald, weliswaar in dezelfde tijd als het ABP Junior Women Development team, maar de ABP rensters hadden een iets betere klassering in de einduitslag.

Foto's met dank aan diverse fotografen met o.a. Wim Verbeek

Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 15.04.2019
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren
  • Fotoalbum:
  • Video: