Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 21.07.2015
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Tour de France, Week 2

Koen de Kort neemt van 4 tot en met 26 juli deel aan de Tour de France met de Giant-Alpecin formatie.

Op dinsdag 14 juli stond de eerste bergrit van de Tour 2015 op het programma. De 10e etappe ging van Tarbes naar La Pierre-Saint-Martin over 167 kilometer. De klim naar La Pierre-Saint-Martin stond als een categorie 1 klim in de boeken. Op deze klim was het klassementsleider Christopher Froome die liet zien dat hij degene is die deze Tour gaat winnen. Hij reed de complete concurrentie op een hoop waarbij zijn ploeggenoot Richie Porte op 59 seconden als eerste achtervolger eindigde. De Kort eindigde als 101e op 16.40' van Froome. Kopman Warren Barguil was nog ten val gekomen tijdens een afdaling van een berg van 4e categorie maar kom met wat schaafwonden verder en eindigde nog als 15e op 3.19' van Froome waardoor hij nu 9e staat in het algemeen klassement.

De Kort heeft de tweede bergetappe, die ging van Pau naar Cauterets - Vallée de Saint-Savin over 188 kilometer goed doorstaan. In de etappe was de beklimming van de bekende Tourmalet opgenomen. Hij eindigde als 66e in een groep op 21.44' van de dagwinnaar, de Pool Rafal Majka. Kopman Warren Barguil eindigde als 21e op 5.53' en moest helaas enkele seconden toegeven op zijn naaste concurrenten. In het algemeen klassement staat Barguil tussen de Nederlanders Gesink en Mollema op een 9e plaats. Op donderdag staat er derde bergetappe op het programma van Lannemezan naar Plateau de Beille over 195 kilometer.

Op donderdag 16 juli werd de laatste etappe in de Pyreneeën verreden. Het betrof de etappe van Lannemezan naar Plateau de Beille over 195 kilometer. De Kort kwam in het gezelschap van ploeggenoot John Degenkolb in een grote groep als 84e op ruim 33 minuten van de dagwinnaar, de Spanjaard Joachim Rodriguez over de eindstreep. De Kort en Degenkolb maakten er nog een sprint van in het kader van het kamerklassement. In dit klassement gaat Degenkolb nu aan de leiding. Kopman Barguil verloor in de etappe een paar minuten op de klassementsrenners. De renner, die kampt met de naweeën van een val enkele dagen eerder, staat nu 11e in het klassement.

De complete Giant-Alpecin formatie zette zich op vrijdag 18 juli in voor een dagzege voor John Degenkolb in de etappe van Muret naar Rodez over 198.5 kilometer. De voorsprong van de zes man sterke kopgroep werd binnen de perken gehouden en Degenkolb werd in de finale goed van voren gehouden zodat hij de laatste 500 meter omhoog naar de finish kon sprinten. Helaas had net niet de goede benen om o.a. de Belg Greg van Avermaet en de Slovaak Peter Sagan te parreren. Van Avermaet won voor Sagan terwijl Degenkolb nog 4e werd. De Kort eindigde als 116e op 9.43'.

De Kort was op zaterdag 18 juli betrokken bij de vluchtpoging van de dag. In de etappe van Rodez naar Mende over 178.5 kilometer zat hij in een kopgroep van 20 renners. Deze 20 renners kregen een voorsprong van maximaal 7 minuten. In de laatste 40 kilometer zaten drie beklimming, eerst een klim van 2e categorie, daarna een klim van 4e categorie en tenslotte de slotklim van 2e categorie naar de finish toe. In de eerste twee klimmen kon De Kort nog goed mee maar toen, met nog maar 5 kilometer te gaan, de laatste klim begon moest De Kort helaas vrij vlug afhaken. Vooraan in de kopgroep streden de Fransen Bardet en Pinot om de overwinning maar de Engelsman Cummings wist met nog 1 kilometer te gaan bovenop het plateau de beide Fransen te achterhalen. Cummings reed de beide Fransen voorbij, reed naar kop en ging met alle risico's door de bochten en stond de koppositie niet meer af tot op de streep. De Kort bleef de aanstormende klassementsrenners nog twee minuten voor en eindigde op 2.12' van Cummings als 15e. "We wilden eigenlijk mijn teamgenoot Simon Geschke in de kopgroep, maar hij was al heel vaak meegesprongen en ik wilde hem wat ontlasten", aldus De Kort. "Toen de kopgroep brak, wilde ik toch mee. Ik wilde me niet te makkelijk laten inhalen door het peloton. Ik heb er ook wel van genoten om voorop te rijden. Ach, het is fijn dat het me in mijn vijfde Tour eindelijk lukt om in een ontsnapping te zitten die het einde haalt. Helaas niet echt op een aankomst die mij ligt, maar dit smaakt naar meer."

De renners van Giant-Alpecin hebben er in de etappe van Mende naar Valence over 183 kilometer op zondag 19 juli alles aan gedaan om het beste eruit te halen. Simon Geschke was zeer actief om in een beslissende kopgroep te zitten maar had daarbij de pech dat de Slovaak Peter Sagan telkens meesprong. Enkele andere ploegen, zoals Lotto-Soudal van sprinter Andre Greipel, wilden persé een massasprint forceren. Doordat Greipel de beklimming van 2e categorie met de top op 126.5 kilometer goed doorstond werd het ook een massasprint. Voor Giant-Alpecin was dit natuurlijk een grote kans voor John Degenkolb. Maar helaas was Greipel in de sprint net iets sneller en verwees hij Degenkolb terug naar een 2e plaats voor Kristof en Sagan. De Kort, die Degenkolb in de laatste kilometers voorin het peloton gebracht had, eindigde als 68e. 
"Het was afzien vandaag", aldus De Kort. "Het was een snelle etappe en het viel nooit stil. Desondanks eindigde het in een massasprint en wederom deden we alles voor John. Het was zo'n klein verschil."

Om de etappe van Bourg-de-Péage naar Gap over 201 km een echte Alpen-etappe te noemen is wat te veel gevraagd maar met 2 klimmen van de 2e categorie was het toch een lastige etappe. Door de lange aanloop naar de eerste klim werd er vanuit de start gedemarreerd om in een vluchtgroep te komen. Ook voor Giant-Alpecin was het zaak om een renner mee in een eventuele kopgroep te krijgen. Ondanks een gemiddelde snelheid in het eerste uur van ruim boven de 50 km/u slaagden 29 renners erin om weg te komen uit het peloton. Enkele renners moesten de kopgroep nog laten gaan en een tijd lang was de kopgroep nog verdeeld over 2 groepen maar in de eerste klim kwamen ruim 20 renners weer aan de leiding. Onder hen De Kort zijn ploeggenoot Simon Geschke. En met succes want Geschke deed tot het einde van de etappe goed mee om de dagzege en werd uiteindelijk 4e. Waar de klassementsrenners op 18 minuten van winnaar Ruben Plaza uit Spanje binnen kwamen eindigde De Kort in een groep op bijna 25 minuten als 69e. Voor dinsdag staat er een rustdag op het programma waarna de vier alpenritten volgen.