Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 11.07.2015
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Tour de France, Week 1

Koen de Kort neemt van 4 tot en met 26 juli deel aan de Tour de France met de Giant-Alpecin formatie. In de eerste etappe, een tijdrit over 13.8 kilometer in Utrecht eindigde hij als 153e. 

In de tweede etappe van Utrecht naar Neeltje Jans over 166 kilometer werd hij 126e in een grote groep op 5.04' van een groep van 25 renners. 

In de derde etappe, waar kopman Tom Dumoulin door een val naar huis moest, werd De Kort 80e op 3'58". 

In de vierde etappe van Seraing naar Cambrai over 223km waarvan 13km kasseien verdeeld over 7 stroken. De Kort zijn taak was om ploeggenoten Warren Barguil en John Degenkolb goed van voren te houden bij deze kasseienstroken en de smalle wegen in het noorden van Frankrijk. De Kort zat in de finale nog in de eerste groep van zo'n 40 renners en kon zo samen met Barguil Degenkolb gaan helpen voor de eindsprint. Helaas maakte de Duitser Tony Martin, gesteund door vier ploeggenoten ook deel uit van deze groep. Martin demarreerde met nog vijf kilometer te gaan en in eerste instantie was er geen reactie. Barguil en De Kort reden nog op kop om Martin te achterhalen maar zonder steun van andere renners was het terughalen van Martin onmogelijk. Martin zegevierde met enkele seconden voorsprong op Degenkolb die 2e werd. De Kort kwam 43 seconden later als 37e over de eindstreep. 

De etappe op woensdag 8 juli van Arras naar Amiens draaide na 189.5 kilometer uit op een massasprint maar deze sprint had niet het gewenste resultaat voor Giant-Alpecin. In de aanloop naar de streep waren het diverse ploegen die steeds treintjes vormden. Op zich niet ongunstig voor Giant-Alpecin maar er komt altijd een moment waar hun trein ook naar voren moet. Men deed dit met zo'n 2 kilometer te gaan alleen kwam de trein meteen aan de leiding terwijl ze met drieën waren. Roy Curvers kwam van achteren uit en kon nog even wat kop doen maar diverse renners kwamen voorbij. De Kort wist zich goed te manouvreren in het geheel alleen moest Degenkolb zijn wiel laten gaan en zakte enkele plaatsen naar achteren. De Kort ging de sprint aan maar zag dat Degenkolb er niet meer zat en draaide snel van kop weg. Het was de Duitser Greipel die de sprint won voor de Slovaak Sagan. Degenkolb kwam niet verder dan plaats 6 terwijl De Kort als 67e over de streep kwam. 

De etappe op donderdag van Abbeville naar Le Havre over 191.5 zou een lastige etappe worden voor de echte snelle sprinters vanwege het heuvelachtige terrein in de finale. Maar dat bood kansen voor renners zoals John Degenkolb en Peter Sagan. De Kort en zijn teamgenoten brachten Degenkolb in de laatste kilometers goed van voren en De Kort deed zelf een flink stuk kopwerk om het tempo hoog te houden. Helaas wist de Tsjech Zdenek Stybar te ontsnappen op het vals plat en achter hem zaten niet zoveel renners meer omdat geletrui drager Tony Martin een valpartij veroorzaakt had waar hijzelf het grootste slachtoffer van werd. Martin sleurde in zijn val De Kort zijn ploeggenoot Warren Barguil mee die daardoor een mooie klassering misliep. En hij kon Degenkolb niet meer helpen. Stybar bleef namelijk vooruit nadat Sagan in eerste instantie zijn benen stil hield. Nadat de sprint weer op gang kwam sprintte Sagan over een Katusha renner heen naar de 2e plaats. Degenkolb werd 4e. De Kort, opgehouden door de valpartij na zijn stuk kopwerk, werd 74e. 

In de finale van de 190.5 kilometer lange etappe van Livarot naar Fougères deed de Giant-Alpecin formatie weer goed werk om sprinter John Degenkolb naar de overwinning te leiden. Helaas kwam de Duitser wat te kort en ging de zege naar de Brit Cavendish voor de Duitser Greipel en de Slovaak Sagan. De Kort eindigde aan de start van het uitgedunde peloton als 90e. Doordat klassementsleider Tony Martin niet meer van start ging staat Warren Barguil nu 10e in het algemeen klassement. 
"Weer goed teamwerk vandaag maar weer gaat het op details fout", aldus De Kort. "Ik ben trots op mijn jongens en de manier waarop we voor een doel vechten. Op een dag zal het gewoon gebeuren."

De etappe op zaterdag 11 juli ging van Rennes naar Mûr-de-Bretagne over 181.5 kilometer. Omdat de finish op de Mûr-de-Bretagne voor de meeste sprinters niet te doen zou zijn hadden zij hun afspraak gezet op de tussensprint na 110 kilometer. Hier zagen we dan ook De Kort de sprint aan gaan voor de 5e plaats voor John Degenkolb. Dit omdat er op dat moment vier renners vooruit reden. Groene trui drager Andre Greipel was op zijn hoede en troefde Degenkolb af. Na de tussensprint besloot een groepje renners waaronder De Kort & Degenkolb vol door te trekken, maar de sluwe poging strandde helaas voor de Giant-Alpecin renners vroegtijdig. Diverse ploegen doorzagen de ernst van de situatie echter en handelden snel door enkele renners tempo te laten maken. Het gat was daardoor snel gedicht. Naast De Kort reden ook de diverse sprinters mee. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski had zich eveneens bij het kliekje aangesloten. Ondanks de punten in de tussensprint raakte Greipel aan het einde van de etappe zijn groene trui kwijt. Niet aan Degenkolb of Cavendish maar aan de Slovaak Peter Sagan. De allrounder Sagan wist de 2 kilometer lange beklimming van de Mûr-de-Bretagne met een stijgingspercentage van 11% te overleven en behaalde een 4e plaats. De Kort zijn ploeggenoot Warren Barguil eindigde bij de klassementsrenners voorin nadat hij door twee ploeggenoten (Geschke en Preidler) goed geholpen was in de finale. Barguil staat nu op een 9e plaats. De Kort eindigde als 70e op exact 2 minuten van de Fransman Alexis Vuillermoz die met een demarrage in de slotkilometer iedereen verraste.

Op zondag 12 juli werd het eerste gedeelte van de Tour de France afgesloten met een ploegentijdrit over 28 kilometer van Vannes naar Plumelec. De Giant-Alpecin formatie legde de 28 kilometer af in een tijd van 33.52'. Dit was 1.37' langzamer dan de BMC Racing Team die de Sky formatie 1 seconde voorbleef. De Kort kende een slechte dag en moest voortijdig afhaken.