Giro Rosa(I)

Pauliena Rooijakkers nam van 6 t/m 15 juli in Italië deel aan de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. De eerste etappe op vrijdag 6 juli was een ploegentijdrit over 15.5 kilometer in en rondom Verbania. Samen met haar ploeggenoten Sabrina Stultiens, Marianne Vos, Jeanne Korevaar, Anouska Koster, Riejanne Markus en Danielle Rowe zette Rooijakkers een 6de tijd op de klokken. De zege was voor Team Sunweb met o.a. Ellen van Dijk in de gelederen. Zij bleven Mitchelton-Scott 1 seconde en Boels-Dolmans 12 seconden voor. Waowdeals gaf 35 seconden toe op de rensters van Sunweb.

De tweede etappe over 120.4 kilometer met start en finish in Ovada eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Kirsten Wild. Marianne Vos eindigde als 3de. Rooijakkers eindigde als 115de in een groep op 11.43 min. van Wild.

De derde etappe welke werd gehouden op zondag 8 juli ging over 132 kilometer met start en finish in Corbetta. Rooijakkers eindigde als 131ste op 1.55 min. van de Belgische Jolien D'Hoore die de sprint won van zo'n 40 rensters waarvan Vos als 6de eindigde.

Ook de vierde etappe met start en finish in Piacenza over 109 kilometer eindigde in een massasprint. Rooijakkers kwam samen in een groepje met Marianne Vos, die gevallen was en zodoende niet om de dagzege kon sprinten, op 2.10 minuten als 134ste over de eindstreep.

De vijfde etappe die werd verreden op dinsdag 10 juli was een zware etappe voor Rooijakkers. In de etappe, met start en finish te Omegna over 117.7 kilometer, eindigde zij als 137ste op bijna 18 minuten van de drie koploopsters. Marianne Vos won op 1.17 min. de sprint voor de 4de plaats.

De zesde etappe welke verreden werd  op 11 juli kende een aankomst bergop. De etappe ging van Sovico naar Gerola Alta over 114.1 kilometer. Rooijakkers eindigde in het gezelschap van Marianne Vos als 93ste op 9.40 min. van de Australische Spratt van Mitchelton-Scott die zegevierde met 29 seconden voorsprong op haar ploeggenote Annemiek van Vleuten. Spratt nam ook de leiding over in het algemeen klassement waarin de ploeggenote van Rooijakkers, Sabrina Stultiens nu 10de staat op 2.31 min. van Spratt.

Op donderdag 12 juli werd er een individuele klimtijdrit verreden over 15 kilometer van Lanzada naar Diga di Campo Moro. Annemiek van Vleuten won hier met ruime voorsprong op de concurrentie en pakte de leiding over van haar ploeggenote Spratt. Rooijakkers behaalde van de 142 deelnemers een 66ste plaats. Kopvrouw Sabrina Stultiens behaalde een 11de plaats en behield haar 10de plaats in het algemeen klassement.

Succes voor Waowdeals in de rit op vrijdag 13 juli van San Giorgio di Perlena (Fara Vicentino) naar Breganze over 121.6 kilometer. Marianne Vos toonde zich de snelste van een kopgroep van drie. Zijn versloeg de Italiaanse Elisa Longo Borghini en Lucinda Brand. Pauliena Rooijakkers eindigde in een grote groep op 6.47 min. als 121ste.

In de voorlaatste etappe van de Giro Rosa mochten de dames de Zoncolan beklimmen. De etappe ging van Tricesimo naar Monte Zoncolan over 104.7 kilometer. De overgebleven 130 dames kwamen één voor één binnen waarbij er tussen de winnares, Annemiek van Vleuten, en laatste renster, Jolien D'Hoore, een verschil zat van 29.24 minuten. Pauliena Rooijakkers eindigde als 46ste op 14.05 min. Kopvrouw Stultiens werd 14de op 6 minuten en zakte een plaatsje in het klassement van 10 naar 11. Marianne Vos ging door ziekte niet meer van start.

De slotetappe ging over over 120.3 kilometer met start en finish in Cividale del Friuli. Rooijakkers eindigde als 124ste op 13.17 min. van Anemiek van Vleuten die haar eindzege kracht bijzette door ook de slotetappe te winnen.

Rooijakkers eindigde als 105de in het eindklassement waar kopvrouw Sabrina Stultiens als 12de eindigde.

Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 15.07.2018
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren
  • Fotoalbum:
  • Video: