Tour de France, week 2

Van zaterdag 1 tot en met zondag 23 juli wordt de Tour de France verreden. Koen de Kort (Trek-Segafredo) en Mike Teunissen (Team Sunweb) nemen hier aan deel. Voor De Kort is het zijn 6e Tour, voor Teunissen zijn eerste.

De etappe na de eerste rustdag ging van Périgueux naar Bergerac over 178 kilometer. Op voorhand stond vast dat dit weer een etappe was voor de sprinters. Het was dan ook de grote favoriet Marcel Kittel die zijn vierde etappezege behaalde maar het grote nieuws voor Trek-Segafredo was de mooie 2e plaats van John Degenkolb. De renner die een kleine week eerder nog zo zwaar ten val kwam sprintte nu naar een keurige 2e plaats achter zijn land- en voormalig ploeggenoot. Het was Koen de Kort die vandaag Degenkolb mocht helpen in de sprint en hem naar voren bracht en goed voorin hield. Koen zelf sprintte niet mee maar werd nog wel 21e. Mike Teunissen zette zich in voor sprinter Michael Matthews, die een mindere dag kende met een 13e plaats, en eindigde als 68e.

De etappe van Eymet naar Pau over 203.5 kilometer was voor de De Kort en zijn ploeg Trek-Segafredo een etappe die ze maar snel moeten vergeten. Naast het feit dat kopman Alberto Contador met zo'n 20 kilometer te gaan tegen de vlakte ging kon John Degenkolb in de finale ook niet mee sprinten voor een ereplaats. Degenkolb was eerder in de etappe ook al een keer onderuit gegaan. Het resulteerde dus in het feit dat De Kort met een 27e plaats de beste renner in de rituitslag was. Marcel Kittel won de sprint en behaalde daarmee zijn vijfde zege in deze Tour. De sprinter van Sunweb, Michael Matthews behaalde een vierde plaats achter Kittel. Teunissen eindigde in een groepje op 2:20 min. als 172e.

Tijdens de eerste bergetappe van de Tour de France raakte Koen de Kort verzeild in de kopgroep van de dag. Deze kopgroep bestond aanvankelijk uit 12 renners. Diverse beklimmingen werden bedwongen door de kopgroep en ook de eerste tussensprint werd een prooi voor de kopgroep. Sprinter Marcel Kittel was de eerste die afhaakte van de kopgroep op de eerste beklimming na de tussensprint. Voor De Kort was het pas op 28 kilometer van het einde van de etappe, die ging van Pau naar Peyragudes over 214.5 kilometer, voorbij. Hij eindigde uiteindelijk als 49e op 14:59 van de Fransman Romain Bardet. Mike Teunissen eindigde in de grote bus als 141e op ruim 34 minuten. De Engelsman Froome raakte zijn leiderstrui kwijt aan de Italiaan Fabio Aru die nu 6 seconden voorsprong heeft op Froome en 25 seconden op Bardet.

De 13e etappe van Saint-Girons naar Foix was een korte maar krachtige etappe. De etappe over maar 101 kilometer kende drie zware beklimmingen van eerste categorie. Nadat eerst drie renners richting de eerste klim voorop geraakten ging De Kort zijn Trek-Segafredo ploeggenoot Alberto Contador in de tegenaanval. Hij kreeg zijn landgenoot Maikel Landa van Sky mee. Samen achterhaalden ze de drie vluchters en reden samen door. Achter hen gingen o.a. de ploeggenoot van Teunissen, de Fransman Warren Barguil, en Columbiaan Nairo Quintana in de tegenaanval. Op slotklim konden Barguil en Quintana bij Contador en Landa aansluiten. In de eindsprint was Barguil de snelste en werd Contador achter Quintana 3e. Het eerste succes voor de Sunweb ploeg van Teunissen was een feit. Teunissen eindigde in een grote groep als 72e op 15:41 minuten. In dezelfde groep zat ook De Kort die als 110e eindigde.

De 14e etappe in de Tour van 2017 was een overgangsetappe tussen twee bergetappes in. De etappe ging van Blagnac naar Rodez over 181.5 kilometer met daarin twee beklimmingen van 3e categorie. Beklimmingen waar pure sprinters als Marcel Kittel en Dylan Groenewegen overboord gaan en waar sprinters als John Degenkolb, Michael Matthews wel overleven. Maar in zo'n etappes dichten ook andere renners zich een kans toe omdat de sprint bergop is. Naast de Sunweb ploeg van Matthews reed ook de BMC ploeg van Greg van Avermaet de gehele dag voorop om de koplopers weinig ruimte te geven en uiteindelijk te achterhalen. De Kort zette in de finale Degenkolb goed voorin af en die begon de eindsprint ook in het wiel van Matthews waar de Belg Philippe Gilbert de sprint aan ging. Helaas kon Degenkolb het niet volhouden en moest passen. Van Avermaet kwam over Gilbert heen maar Matthews troefde Van Avermaet af en zegevierde waardoor de ploeg van Teunissen zijn tweede succes in 2 dagen beleefde. De Kort kwam als 79e op 1:34 min. over de streep. Teunissen werd 117e op 11:05 min.

Nadat het twee dagen feest was voor Mike Teunissen en zijn Sunweb ploeg was het op zondag 16 juli eindelijk feest voor Koen de Kort en de Trek-Segafredo formatie. Bauke Mollema schreef namelijk de 15e etappe van de Tour de France op zijn naam. Mollema ging na een solo van ruim 25 kilometer zegevierend over de eindstreep. In het begin van de etappe van Laissac-Sévérac l'Église naar Le Puy-en-Velay over 189.5 kilometer reden 10 renners weg uit het peloton. Omdat er geen renner van Trek-Segafredo erbij zat gingen De Kort, John Degenkolb en Michael Gogl op kop van het peloton rijden om de voorsprong te verkleinen waarna Mollema met enkele andere renners de overstap naar de kopgroep konden maken. Hierna kwamen er 28 renners aan de leiding die de zegen kregen van het peloton. Voor de laatste berg van 1e categorie, Col de Peyra Taillade, ontsnapte de Duitser Tony Martin. Op de beklimming werd hij door enkele renners, waaronder Mollema, achterhaald en voorbij gestoken. In de afdaling reed Mollema weg van zijn medevluchters en begon aan zijn succesvolle solo naar de eindstreep. De Kort eindigde in een groepje als 63e op precies 18 minuten van Mollema. Teunissen eindigde als 162e op 26:32 minuten van Mollema.

 

Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 16.07.2017
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren
  • Fotoalbum:
  • Video:

Bekijk de video