Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 09.07.2017
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Bekijk de video

Tour de France, week 1

Van zaterdag 1 tot en met zondag 23 juli wordt de Tour de France verreden. Koen de Kort (Trek-Segafredo) en Mike Teunissen (Team Sunweb) nemen hier aan deel. Voor De Kort is het zijn 6e Tour, voor Teunissen zijn eerste.

Op zaterdag 1 juli werd in het Duitse Düsseldorf een tijdrit over 14 kilometer verreden. De Engelsman Geraint Thomas zegevierde op het kletsnatte parcours in een tijd van 16:04 min. Teunissen eindigde op 41 sec. als 37e terwijl De Kort op 54 sec. als 71e eindigde.

De tweede etappe van Düsseldorf naar Luik over 203.5 kilometer werd in regenachtige omstandigheden verreden. Het peloton hield het tempo hoog en gaf de vier koplopers maar een minuut of drie maximaal. In het peloton was het uitkijken geblazen om niet tegen de vlakte te gaan. In de slotfase was er toch een valpartij met als belangrijkste slachtoffer de Engelsman Froome. Deze kon even later weer aansluiten bij het peloton met alleen wat schaafwonden. De Kort werd 69e en Teunissen eindigde als 153e. De Duitser Marcel Kittel won de sprint van het peloton voor de Fransman Démare en zijn landgenoot Greipel.

De derde etappe van de Tour welke ging van het Belgische Verviers via Luxemburg naar het Franse Longwy over 212.5 kilometer kende een slotklim van ruim anderhalve kilometer met in het eerste gedeelte een stijgingspercentage van 11%. De Slovaak Peter Sagan zegevierde. De Kort eindigde als 107e op 1:49 min en Teunissen werd in dezelfde tijd 111e.

De vierde etappe van de Tour welke ging van Mondorf-les-Bains naar Vittel over 207.5 kilometer eindigde in chaos. De sprinterploegen waren zeer nerveus en op zo'n 800 meter voor het einde deed zich een valpartij voor waarbij al diverse renners uitgeschakeld werden voor een goede klassering waaronder de groene trui drager Kittel. Helaas reed de Slovaak Peter Sagan de Engelsman Mark Cavendish de dranghekken in waardoor deze ten val kwam. De Duitser John Degenkolb kon Cavendish niet meer ontwijken en viel over hem heen. Mike Teunissen had de eerste valpartij nog kunnen ontwijken en kon zodoende naar een 15e plaats sprinten. Koen de Kort en ploeggenoot Markel Irizar bekommerden zich na deze val om hun gevallen ploeggenoot Degenkolb en twee minuten na de winnaar, de Fransman Demare, kwamen zij, Irizar, De Kort en Degenkolb als 155e, 156e en 157e over de eindstreep. Na afloop werd bekend dat Sagan gediskwalificeerd werd en de Tour moest verlaten. Ook Cavendish moest de Tour verlaten maar dat was door een gebroken schouder opgelopen door de val.

Op woensdag 5 juli werd de eerste bergetappe van de Tour verreden. Deze etappe ging van Vittel naar La Planche des Belles Filles over 160.5 kilometer. Teunissen werd 110e op 11:10 min. De Kort eindigde als 121e op 11:58 min.

Op donderdag 6 juli werd de langste etappe van de Tour verreden. De etappe ging van Vesoul naar Troyes over 216 kilometer en stond voor aanvang al bij de sprinters aangekruist op hun lijstjes. Onder bijna tropische omstandigheden werd de etappe verreden en de drie vluchters van de dag kregen maar weinig ruimte. In de finale werden ze volgens verwachting ingelopen. De Kort eindigde als 41e en Teunissen werd 158e op 1:22 min.

Op vrijdag 7 juli was de laatste etappe die kans gaf op een massasprint voor dat de twee bergetappes door het Jura gebergte gaan plaatsvinden. De etappe ging van Troyes naar Nuits-Saint-Georges over 213.5 kilometer. Ook in deze etappe was er weer een kopgroep die het lang volhield maar in de slotfase gegrepen werd door het peloton. De massasprint werd na bestudering van de fotofinish gewonnen door Marcel Kittel, hij was de Noor Boasson Hagen te snel af. De Kort kwam als 64e over de eindstreep en Teunissen werd 148e op 52 seconden.

De 8e etappe van de Tour de France welke ging van Dole naar Station des Rousses over 187.5 kilometer was een zeer snelle en hectische etappe. Vanuit de start waren er tientallen pogingen om de kopgroep van de dag te vormen. Meer dan 60 kilometer lang werd er gestreden om een kopgroep te krijgen. Na zo'n twee uur koers kwamen er een groep van maar liefst 50 renners aan de leiding. Ook De Kort was van de partij. Deze groep van 50 viel uit elkaar en De Kort kwam toen in een kopgroep van zo'n 15 renners. Uiteindelijk viel op de beklimmingen die volgende deze groep ook helemaal uit elkaar en wisten maar twee renners uit de greep van de eerste groep met klassementsrijders te blijven. De Fransman Lilian Calmejane zegevierde met 37 seconden voorsprong op Robert Gesink. 50 seconden na Calmejane kwamen de klassementsrenners over de eindstreep. De Kort, die nadat hij werd teruggepakt zijn ploeggenoten nog voorzag van drinkbussen, eindigde als 83e op 20:56 min. Mike Teunissen zat in dezelfde groep als De Kort en werd 121e.

De 9e etappe van Nantua naar Chambéry over 181.5 kilometer was een helse etappe. Niet alleen was de etappe zwaar door de diverse beklimmingen waarvan de eerste meteen vanuit de start maar ook door de diverse valpartijen. Vijf ploeggenoten van Teunissen gingen in de aanval in de kopgroep. Hiervan kwam Barguil het verste, hij veroverde de bolletjestrui en won bijna de etappe. De Kort zijn kopman Alberto Contador ging tweemaal tegen de vlakte. Na een van die valpartijen kon De Kort samen met ploeggenoot Michael Gogl Contador nog terug na de eerste groep brengen waarna het er voor De kort wel op zat. De Colubiaan Rigoberto Uran bleef Barguil (banddikte) en de Engelsman Froome in een sprint voor. De Kort eindigde in een grote groep die reed vanaf plaats 45 als 76e op 27:10 min. Teunissen eindigde in de grote laatste groep op 37:27 min. als 170e.

Op maandag is de eerste rustdag