Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 18.06.2017
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Ronde van Zwitserland

Mike Teunissen (Team Sunweb) en Koen de Kort (Trek-Segafredo) namen van zaterdag 10 t/m zondag 18 juni deel aan de Ronde van Zwitserland oftewel Tour de Suisse. Op zaterdag 10 juni stond er een proloog over 6 kilometer te Cham op het programma. Teunissen behaalde in deze proloog een 29e plaats op 22 seconden van de Australische winnaar Rohan Dennis die een tijd neerzette van 6:24 min. De Kort eindigde op een 89e plaats op 35 seconden.

De Kort heeft zich in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland goed staande gehouden tijdens de laatste van de in totaal vier beklimmingen in de etappe over 172.7 kilometer met start en finish in Cham. "Met goede benen en ouderwets afzien hebben me over de laatste beklimming gekregen", aldus De Kort. "Ik heb hard gewerkt voor John (Degenkolb, AvH) om hen in goede positie voor de sprint te brengen. De victorie zal ooit komen." 59 renners van de gestarte 176 renners bleven bijelkaar. Van hen toonde de Belg Philippe Gilbert zich in de lastige slotfase de snelste. De Kort werd 59e. De rest van het veld lag op vijf minuten achterstand en meer. Mike Teunissen eindigde als 88e op 9:53 min.

Diverse ploegen deden in de etappe van Menziken naar Bern over 159.3 kilometer veel werk om hun sprinter in goede positie voor de sprint te brengen, ook de ploeg van De Kort, Trek-Segafredo. Hierbij nam De Kort het steilste gedeelte van de klim die startte op zo'n 1500 meter van de finish voor zijn rekening. Toen hij van kop af kwam waren er nog 900 meter te gaan en nam sprinter Degenkolb wat gas terug en haakte hij aan bij de Australiër Michael Matthews, ploeggenoot van Teunissen, waarvan een andere ploeggenoot de sprint aanging. Matthews zegevierde voor Slovaak Sagan die door een vreemde manoeuvre Degenkolb voorbij ging. Teunissen werd 55e en De Kort eindigde als 64e.

De vierde etappe was de eerste echte bergetappe van deze Ronde van Zwitserland. De etappe van Bern naar Villars-sur-Ollon over 143.2 kilometer kende twee grote beklimmingen. Een met een lange aanloop naar de Col des Mosses met de top op 1445 meter hoogte na 109 kilometer en de slotklim vlakbij vanuit het dal bij UCI hoofdkantoor in Aigle naar de top van de Villars-sur-Ollon. Na de eerste klim zat De Kort er nog goed bij en wist hij nog kopwerk te verrichten in aanloop naar de slotklim. Hij eindigde uiteindelijk als 57e op 8'30 van de dagwinnaar, de Amerikaan Larry Warbasse. Warbasse bleef als enige over uit de vluchtgroep van de dag. Teunissen werd 151e in een grote groep op 22 minuten.

De Kort en zijn ploeggenoten zagen hun goede werk aan het einde van de etappe van Bex naar Cevio over 222 kilometer helaas niet beloond. Waar de ploeg Degenkolb voorin hield en met De Kort als laatste man Degenkolb afleverde voor de sprint daar werden zij verrast door een uitval van de ploeggenoot van Teunissen, de Duitser Arndt. Het feit dat Degenkolb ingesloten raakte en bijna tegen de vlakte ging door een verkeerde beweging van een Quickstep renner voorkwam een goede klassering. Teunissen zijn ploeggenoot Matthews werd 6e. Degenkolb kwam, waar Sagan de etappe won, niet verder dan een 12e plaats. Koen eindigde als 62e. Teunissen werd 98e.

De etappe van Locarno naar La Punt over 166.7 kilometer was een zware etappe met o.a. de beklimming van de San Bernadino pas niet goed. De Kort was met zijn 51e plaats op 13:19 min. de beste Trek-Segafredo renner in de uitslag. Teunissen zag zijn ploeggenoot Tom Dumoulin vanwege oververmoeidheid niet meer van start gaan en eindigde zelf als 56e op 14:20 min. De Italiaan Domenico Pozzovivo won de etappe en nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Damiano Caruso.

De Koninginnerit van de Ronde van Zwitserland 2017 was de etappe op vrijdag van Zernez naar Sölden over 166.3 kilometer met aankomst op de Tiefenbachferner op 2780 meter hoogte. De Tsjech Simon Špilak van Team Katusha-Alpecin deed hier een greep naar de macht en kwam als eerste boven op de slotklim met een minuut voorsprong op de favorieten. De Kort eindigde als 52e op 15:02 minuten. Teunissen werd 57e op 17:28 min.

De voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland was de laatste kans voor de sprinters in deze ronde om nog een succes te behalen. Een uitgedund peloton ging aan het einde van de etappe in en rond Schaffhausen  na 100 kilometer dan ook sprinten voor de overwinning. De Kort had John Degenkolb lang bijgestaan maar reed met nog zo'n 1600 meter te gaan de berm in. Degenkolb zat in het wiel van de Slowaak Sagan maar toen die de gaskraan opende kon geen enkele renner hem volgen. Sagan won de etappe. Degenkolb werd 7e en De Kort eindigde als 38e en Teunissen werd 53e.

De Ronde van Zwitserland 2017 werd afgesloten te Schaffhausen met een individuele tijdrit over 28.6 kilometer. De Australiër Rohan Dennis won de tijdrit. Teunissen werd 37e op 2:27 min. van Dennis. De Kort werd 94e op 4:02 min. In het eindklassement, dat gewonnen werd door Simon Špilak, eindigde hij De Kort 37e en werd Teunissen 64e.