Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 20.05.2017
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Bekijk de video

Tour of California

Mike Teunissen (Team Sunweb) en Koen de Kort (Trek-Segafredo) namen in Amerika van 14 t/m 20 mei deel aan de Tour of California. De eerste etappe met start en finish in Sacramento eindigde na 167.5 kilometer in een massasprint. De Kort zijn ploeggenoot John Degenkolb sprintte naar een 4e plaats achter zijn landgenoot Marcel Kittel, de Slovaak Peter Sagan en de Italiaan Elia Viviani. De Kort kwam als 40e over de finish. Mike Teunissen werd 122e.

De tweede etappe in de Tour of California, die ging van Modesto van San Jose over 143 kilometer, was een heuse bergetappe met verschillende beklimmingen van 2e en 3e categorie en een heuse beklimming van buiten categorie. Een etappe dus waar voor Teunissen en De Kort niets te behalen viel. Teunissen eindigde in een groep op 17 minuten als 79e terwijl De Kort in een grote groep, de 'bus", op 20 minuten van de dagwinnaar, de Pool Rafal Majka als 122e eindigde.

In het begin van de derde etappe Pismo Beach naar Morro Bay over 186.5 kilometer had De Kort te maken met maagproblemen maar deze werden gedurende de etappe minder. In de finale kon Koen toch de leadout doen alleen had John Degenkolb met iets minder dan 2 kilometer te gaan afgehaakt in het treintje. Dat Koen in een zeer goede positie de laatste bochten doorging en de sprint aan ging tot zo'n 350 meter voor het einde had geen nut meer. Degenkolb zat te ver van achteren om hier van te profiteren, hij werd 15e. Ook Teunissen zat in de sprint goed van voren. Hij mocht vrijuit sprinten en eindigde als 10e. De etappe ging naar de Slovaak Sagan die in de laatste oplopende honderden meters een prima sprint eruit perste. De Kort kwam als 77e over de streep.

Vijf renners die de vluchtgroep van de dag vormden bleven aan het einde van de etappe van Santa Barbara naar Santa Clarita over 159.5 kilometer uit de greep van het peloton. Bij deze vijf zat Teunissen zijn ploeggenoot Lennard Hofstede die 3e werd. 13 seconden later sprintte John Degenkolb in het peloton achter Peter Sagan, maar voor sprinters Marcel Kittel en Alexander Kristoff naar een 7e plaats. Diverse ploegen hadden flink op kop gereden om de kopgroep terug te halen voor een massasprint alleen lukte dat dus net niet. De Kort reed tijdens de wedstrijd in een grote kuil in het wegdek en wist wonderwel zich overeind te houden. Wel moest hij van wiel wisselen. Toen hij terugkeerde in het peloton reed hij lek waardoor hij uiteindelijk als 82e op 3'27" eindigde. Teunissen eindigde als 113e op bijna 12 minuten van de koplopers.

In de bergetappe op donderdag van Ontario naar Mount Baldy over 125.5 kilometer eindigde Teunissen als 39e op 10.30 min. van de Amerikaan Andrew Talansky die klassementsleider Rafal Majka nipt voorbleef.  De Kort als 69e op bijna 22 minuten. Teunissen zijn ploeggenoot Sam Oomen reed een goede wedstrijd en behaalde een mooie 6e plaats en behield daarmee zijn 7e plaats in het algemeen klassement.

De voorlaatste etappe op vrijdag 19 mei was een individuele tijdrit over 24 kilometer rondom Big Bear Lake. In deze tijdrit behaalde De Kort een 55e plaats met een achterstand van 1:57 min op de winnaar, de Engelsman Jonathan Dibben. Tuenissen legde beslag op de 100e plaats, 3.19 min. achter Dibben. Dibben, die zijn eerste profzege behaalde, was 7 seconden sneller dan de Amerikaan Brent Bookwalter. De Australiër George Bennett van LottoNL-Jumbo pakte met een 4e tijd de leiding in het algemeen klassement. Sam Oomen bleef in de top 10 met een 8e plaats.

Net als in de 4e etappe bleven ook in de slotetappe de vijf koplopers uit de greep van het peloton. Het uitgedunde peloton had aan het einde van de etappe van Mountain High naar Pasadena over 125 kilometer 22 seconden achterstand. De Amerikaan Evan Huffman won de etappe. Peter Sagan won de sprint van het peloton voor Mateo Trentin en John Degenkolb. Teunissen werd 41 en De Kort eindigde als 45e. Het algemeen klassement werd gewonnen door George Bennett van LottoNL-Jumbo. Teunissen werd 53e en De kort werd 69e.