Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 25.06.2023
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren (M/V)
  • Fotoalbum:
  • Video:

Bekijk de video

NK Wegwielrennen 15-18 jr (M-V): Puck Langenbarg Nederlands Kampioene

In en rondom Voerendaal werden op zaterdag 24 en zondag 25 juni de NK wegwielrennen 15 - 18 jarigen verreden. Op zaterdagochtend 24 juni gingen de eerste- en tweedejaars junior-vrouwen van start om 9:30 uur voor hun titelstrijd over 60 kilometer. Voor WV Schijndel stonden hier aan de start: Puck Langenbarg, Nikki Souren, Lisa van Heel, Hannah Jansen, Mayke Blok en Loes Nomden. Diverse rensters moesten hier al vrij vlug lossen zodat er nog maar een groep van zo'n 20 rensters over was. Met nog twee ronden te gaan ontstond hier een kopgroep van acht rensters met daarbij de diverse favorieten voor eremetaal waaronder Puck en Nikki. Het draaide uit op een sprint van vijf de Fromberg op. Drie rensters, waaronder Nikki, hadden de kopgroep moeten laten gaan. Het was Puck die zich de snelste toonde in sprint om de medailles voor Fee Knaven en Laura Molengraaf en daarmee de nationale titel behaalde. Het was voor haar de tweede titel op rij aangezien Puck vorig jaar de nationale titel bij de nieuweling-meisjes behaalde. Bij de achtervolgsters welke bijna op 2 minuten over de eindstreep kwamen sprintte Nikki naar een 7de plaats. Hannah Jansen werd 10de, Lisa van Heel 11de en Loes Nomden 16de.

"Het was een groepje van vijf man, maar toen ik de sprint heb ingezet waren we nog we met z’n vieren over. Er zaten nog twee rappe meiden bij, maar ik kan ook wel een ‘stukkie’ sprinten’’, glunderde de Achterhoekse van oor tot oor. ‘’Ik ging er vol voor, zat in de laatste afdaling in het wiel, wat ik anders niet doe, en ben vervolgens uit het wiel de sprint vol aangegaan."

Eerstejaars

"Ik had vooraf niet verwacht dat ik zou winnen, gehoopt op een podiumplaats, maar vooral dat ik zo meekunnen in de kopgroep, want als je niet zou meezitten dan zadel je jezelf met een probleem op. Het was te verwachten dat het onder deze zware omstandigheden een afvalrace zou worden. Zeker als je weet met wat voor een hoog tempo de eerste klim is genomen. Dus dat we met een kleine groep zouden overblijven was te verwachten", aldus Puck. "De laatste ronde was met het oog op een uitval om te snijden, maar ik kon gelukkig bijblijven. Ik hoop uiteindelijk prof te worden, maar ik heb nog geen contacten, ben ook nog maar eerstejaars junior. Ik doe er alles en laat er veel voor en hoop dat dit een keer uitbetaald te krijgen", aldus de eerstejaars studente Sport en Bewegen op het MBO in Doetinchem.

Om klokslag 12.00 uur gingen de nieuwelingen van start voor een wedstrijd over 67.5 kilometer. Onder hen namens WV Schijndel: Bas van Heeswijk, Ties Verbruggen, Lucas Demuyt, Cas Krebbers, Jaap van der Linden en Daan van Rooij. Drie renners wisten zich hier los te maken uit het peloton. Het peloton viel ook in stukken uiteen. Achter de drie volgde er een groep van zo'n 20 renners. In de groep daarachter van zo'n 30 renners zaten Lucas Demuyt en Bas van Heeswijk. Lucas werd 28ste en Bas 39ste. Jaap van der Linden eindigde als 66ste.

Op zondagochtend om 9:30 uur stond voor de nieuweling-meisjes een kampioenschap op het programma over 52,5 kilometer. Riva Hanegraaf en Lynn van Leeuwen namen hier aan deel. Helaas moesten zij beiden voortijdig de strijd staken. Maar 21 meisjes werden geklasseerd. Mae Cabaca uit Vlaardingen was de nieuwe kampioene en opvolgster van Puck Langenbarg.

Om 12:00 uur op zondag was er de laatste titelstrijd van dit NK, het kampioenschap voor de junior-mannen over 105 kilometer. Namens WV Schijndel stonden hier aan het vertrek: Ed Uptegrove, Guus van den Eijnden, Thom van Herwaarden, Sjoerd van der Linden, Chris Kisters, Cas Nuijens, Thijs Dahler, Niels Hanegraaf, Sven van Wijgerden en Jip Franken. Onder tropische omstandigheden wist alleen Thom van Herwaarden dit kampioenschap tot een goed einde te brengen. Hij eindigde als 24ste op 1:21 min. van Julian Vergouw uit Amsterdam.