Historie 

Wieler Vereniging Schijndel is opgericht op 24 augustus 1975.

De oprichting gebeurde vanuit de supportersclub de Schijndelse renners. In het najaar van 1977, op 10 september bij de aanvang van het veldritseizoen 1977-1978, werd de vereniging erkend door de KNWU.

Hiernaast het eerste bestuur van WVS.

Staande van links naar rechts: Gerrie van Oorschot, Broer van Es, Jan Roozendaal, Ton van Hees, Holke Wierema. 

Zittend van links naar rechts: Jo Kluitmans, Henk de Laat, Antoon Russens, Ad v/d Brand.

Sinds de oprichting van de vereniging is deze gestaag gegroeid en heeft het zijn plaats verdiend binnen de Nederlandse wielerwereld. Het ledenbestand is gegroeid van Schijndel en directe omgeving naar het gebied tussen Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Oss en Uden.

Voor een overzicht van de bestuurssamenstelling vanaf de oprichting tot heden verwijzen wij u naar de tabel onderaan deze pagina.

Doelstelling
De vereniging werd opgericht met een tweeledig doel:
1. Het ondersteunen van wielrenners en -rensters uit Schijndel en omgeving welke op dat moment aangewezen waren op clubs ver buiten Schijndel
2. Het organiseren van evenementen voor deze wielrenners

De beginjaren
De eerste tricots waren in rood-wit-zwarte kleuren. Hoofdsponsor was de firma Jac. Kemps. In januari 1978 was het Betsie van den Akker uit Schijndel de eerste renster van de vereniging werd die bij een Nederlands Kampioenschap op het podium stond. Zij veroverde bij de vrouwen de nationale titel. Op bestuurlijk niveau deden zich al enkele jaren na de oprichting problemen voor. Een meningsverschil binnen de ouders van de jeugdafdeling leidde er tot dat een gedeelte van jeugdrenners vertrok en lid werd van andere verenigingen.

In de jaren daarna groeide de vereniging gestaag. Vele successen werden er nog niet behaald behalve door veldrijder Rein Groenendaal uit Sint Michielsgestel die drie jaar op rij van 1979 tot en met 1981 een zilveren medaille op het NK behaalde.

Nieuwe herkenbare outfit
1985 was een gedenkwaardig jaar voor de vereniging. Met de Renault-garage Fassbender-Valks werd er een nieuwe hoofdsponsor voor langere termijn binnengehaald. De clubkleuren werden geel-wit-zwart en de shirts hadden hetzelfde motief als de Franse wielerploeg waar Bernard Hinault voor reed. Een voor iedereen herkenbare outfit. De vereniging kreeg de beschikking over maarliefst drie wielerauto's. In die tijd heel wat voor een vereniging. In januari van dat jaar was er de eerste nationale titel bij de mannen. Het was Rein Groenendaal die in Gieten Nederlands Kampioen in het veld werd.

Eerste wereldtitel
Twee jaar later deed een andere Groenendaal van zich spreken, de zoon van Rein, Richard Groenendaal, werd Nederlands Kampioen bij de nieuwelingen. Voor Richard Groenendaal was dat het begin van een lange carrière als veldrijder. Het eerste hoogtepunt voor Groenendaal volgde in 1989 toen hij wereldkampioen bij de junioren werd en daarmee WV Schijndel de eerste wereldtitel bezorgde.

Evenementen
Op organisatorisch vlak werd er elk jaar de Profronde Lus van Schijndel georganiseerd. Een evenement welke werd georganiseerd op de eerste zondag na de Tour de France. Vanwege de teruglopende entree gelden en de hoge kosten moest men later stoppen met de Profronde en zoeken naar een alternatief als extra bron van inkomsten voor de vereniging. In het fungeren als etappeplaats van Olympia's Tour werd een alternatief gevonden.

Ondertussen gingen de successen in het veldrijden door want het was niet alleen Richard Groenendaal die medailles veroverde in het veld. Diverse andere leden volgende zijn voorbeeld. Tot op heden is de vereniging bekend om zijn goede veldrijders. Vooral omdat zich in 2000 een 14-jarige jongen uit Vlijmen zich als lid bij de club meldde, Lars Boom. Nadat hij in de jeugdcategorieën bij zijn vorige vereniging De Antilopen uit Vlijmen, al eens kampioen in het veld geworden was, werd hij op 15-jarige leeftijd Nederlands Kampioen bij de nieuwelingen. Tot en met 2011 zou hij elk jaar nog de nationale titel in het veld veroveren.

Eerste successen op de weg
Ook de op weg werden er successen behaald. Wederom was het een dame die als eerste lid van WV Schijndel op het podium stond bij een NK. Wendy van Uden uit Schijndel behaalde in 1987 een 3e plaats bij de junior-dames. Een jaar later volgde de eerste man, Schijndelaar Casimir Vink, met een 2e plaats bij de nieuwelingen. In 1989 was er wederom een 2e plaats bij de nieuwelingen, nu voor Gerben van den Broek uit Veghel. Diezelfde Van den Broek was een half jaar eerder al Nederlands Kampioen veldrijden geworden in Sint Michielsgestel al waar Wielervereniging Schijndel met 3 nationale titels en een bronzen medaille grootverdiener was voordat Richard Groenendaal enkele weken later wereldkampioen werd.

De negentiger jaren
De vereniging was een stabiele vereniging geworden qua ledenaantal wat schommelde rond de 100 licentiehouders. Qua organiseren van grote evenementen werd het steeds moeilijker. Tot midden jaren 90 was het financieel voor de vereniging nog aantrekkelijk om te fungeren als etappeplaats van Olympia's Tour. Daarna vond er een verschuiving plaats naar de eerste doelstelling van de verening het faciliteren van de leden. Deze weg werd mede ingeslagen door de successen die de vele leden behaalde. Nadat de latere beroepsrenner Ronald Mutsaars uit Schijndel in de laatste maand van 1990 met de eerste nationale veldrittitel van een jeugdlid van WV Schijndel van zich liet spreken, terwijl zijn jongere broer Guido als tweede eindigde, volgde in januari 1991 de opkomst van Willem-Jan van den Broek. De jongere broer van Gerben van den Broek veroverde de nationale veldrit titel bij de nieuwelingen en behaalde daarna in de zomer van dat jaar voor het eerst de nationale titel op de weg bij de nieuwelingen. Een half jaar later veroverde Van den Broek ook nog de titel bij het veldrijden als eerstejaars junior.

Nieuwe sponsor
Het vervolg van de jaren 90 stond in het teken van de wisseling van de hoofdsponsor. Er werd afscheid genomen van Fassbender-Valks en met het aantrekken van Elektrotechniek van Heeswijk begon een periode van sponsoring welke duurde tot en met 2010. Naast de successen van Richard Groenendaal en de gebroeders Mutsaars, die samen diverse medailles wonnen, waren er ook prima prestaties van andere renners, zoals van Pascal Hermes. Deze jongeman uit Liempde werd in 1994 Nederlands kampioen bij de nieuwelingen. Op organisatorisch vlak werd er beperkt jaarlijks enkele wedstrijden georganiseerd waarbij ook enkele malen een afwachtingswedstrijd werd georganiseerd voor de Ster Elektrotoer die dezelfde hoofdsponsor als de vereniging kende.

Accommodatie
Eind jaren 90 kreeg de vereniging een eigen afgesloten trainingsparcours. In samenwerking met Schaats- en Skeelervereniging Thialf werd er door de gemeente Schijndel een wieler- en een skeelerbaan aangelegd in en rondom de ijsbaan aan de Leemputtenweg te Schijndel. In de verdiepte bak, waar in de winter bij vorst zich een ijsbaan kan vormen, werd een 400 meter geasfalteerde baan aangelegd. Deze baan maakt voor een gedeelte deel uit van een grote ronde van 860 meter over het terrein waar de jeugdleden (t/m 14 jaar) veilig kunnen trainen.

2000 tot 2010
Het nieuwe millennium begon voor WV Schijndel uitstekend. Nadat Richard Groenendaal begin januari 2000 Nederlands Kampioen veldrijden werd bij de elite volgde later die maand in zijn eigen woonplaats Sint Michielsgestel de wereldtitel. De jaren daarna stonden vooral in het teken van het draaiend houden van een bloeiende vereniging in een tijdperk waar diverse verenigingen het loodje hadden gelegd of in de problemen zaten. Wielervereniging Schijndel kende dankzij de stabiele hoofdsponsor met een vijf jarig contract tot en met 2010 geen problemen en zag renners als Ronald Mutsaars, Koen de Kort en Lars Boom vanuit eigen gelederen groeien tot de status van beroepsrenner. Deze renners behaalden op diverse kampioenschappen successen en in 2009 werd ook de bekende veldrijdster Daphny van den Brand uit Zeeland(NBr) lid van de vereniging. De vereniging behoorde in 2010 met een ledenaantal van 130 licentiehouders tot één van de grootste wielerverenigingen van Nederland.

2011 tot 2015
In 2011 keerde een oude vertrouwde Schijndelse sponsor terug in het wielrennen. Jan van Erp Tegels & Sanitair, bekend als sponsor van de paarse brigade in de jaren 70, werd hoofdsponsor van de wielervereniging. De vereniging kleurde paars. Naast de successen die Lars Boom en Daphny van den Brand behaalden was het Mike Teunissen die zich liet zien aan het firmament. Teunissen behaalde diverse ereprijzen in het veld en werd zelfs Europees Kampioen Veldrijden bij de beloften. Hij kon ook op de weg goed uit de voeten wat resulteerde in een plaats bij de ProTour formatie LottoNL-Jumbo. Maar er was nog een renner van de vereniging die doorstroomde naar de beroepsrenners. Tim Kerkhof werd in 2014 nationaal kampioen op de weg bij de beloften en ging het jaar daarop rijden voor Roompot-Oranje Peloton. Het bestuur van WV Schijndel was in die tijd druk bezig met de toekomst. Zo werd er bij de provincie, via de gemeente Schijndel, een beroep gedaan om mee te delen in de Essent-gelden ten behoeve van het provinciele sportplan. Helaas gingen de miljoenen naar Hockey, Turnen en de Paardensport waarna de centen op waren. Op organisatorisch vlak werd wel succes behaald. Zo werd de organisatie van het NK veldrijden voor de jeugd 2016 binnengehaald.

2016
Op 21 juli 2016 werd in de gemeenteraad van Schijndel een voor de vereniging historisch besluit genomen, de voltallige gemeenteraad ging akkoord met de uitbreiding van de wielerbaan incl. LED-verlichting voor het gehele complex en de bouw van een clubgebouw. In 2017 werd gestart met de uitbreiding van de wielerbaan en de bouw van het clubgebouw. De jeugdafdeling was ondertussen gegroeid naar 45 jeugdleden waarmee een solide basis gelegd werd voor de toekomst.

Bestuur WV Schijndel door de jaren heen