Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 25.06.2023
  • Type: Weg
  • Categorie: Senioren (M/V)
  • Fotoalbum:
  • Video:

NK wielrennen op de weg te Sittard: Anne Knijnenburg Nederlands Kampioene

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni werden in en rondom Sittard de NK op de weg verreden. De elite- en belofte-vrouwen zonder contract (rensters die uitkomen voor een club) beten op zaterdagochtend 24 juni om 8:45 uur de spits af op de NK wielrennen voor vrouwen en mannen te Sittard. Zij reden 93 kilometer door het Limburgse land. Aan de start stonden namens WV Schijndel: Anne Knijnenburg, Lente Boskamp, Iris Timmermans, Maartje Redder, Jony van den Eijnden, Lisa van Belle, Larissa Hartog, Eline Jansen, Sanne van Heel, Bodine Vollering, Rose Kloese, Maaike de Heij, Isa Nomden, Michèle Ritzen, Fenna Hoegee, Iris van der Kolk en Dorien Hoog Antink. Er ontstond in het laatste gedeelte van de wedstrijd een kopgroep van 13 rensters. Bij deze kopgroep zaten namens WV Schijndel Anne Knijnenburg, Eline Jansen, Larissa Hartog en Bodine Vollering. De 13 leken het te gaan halen maar zij werden toch achterhaald door het peloton. Maar enkele rensters van deze groep waaronder Anne en Eline wisten zich nog goed voorin te handhaven. Zo goed zelfs dat Anne naar de overwinning sprintte en daarmee kampioen werd. Anne troefde Elisa Serné en Noa Jansen, beide van De Jonge Renner, af. Eline eindigde als 5de en Bodine als 12de. Iris Timmermans eindigde als 18de terwijl Iris van der Kolk als 26ste eindigde. Lisa van Belle kwam als 27ste over de streep terwijl Sanne van Heel 34ste. Lente Boskamp legde beslag  op de 40ste plaats. Michèle Ritzen werd 47ste, Maaike de Heij 51ste, Larissa Hartog 52ste en Rose Kloese 53ste.

Al met al een schitterend resultaat van een renster die pas in november begon met fietsen en terecht kon bij Wielervereniging Schijndel. ''Ongelofelijk dat dit me lukt, deze trui betekent heel veel voor me. Ik fiets eigenlijk nog maar sinds november, nadat ik een hardloopblessure opliep. En nu sta ik al in deze trui. In de sprint vond ik een gaatje waar ik door kon en toen kon ik het volhouden naar de streep. Ik denk dat ik de trui voorlopig niet meer uit doe.'', aldus Anne.

Na de clubrensters volgde het kampioenschap voor de dames met een beroepsrenner-licentie. De volgende leden van WV Schijndel stonden hier aan de start voor de titelstrijd over 151 km: Karlijn Swinkels, Babette van der Wolf, Cecilia van Zuthem, Elise Uijen, Anna van der Meiden, Femke Gerritse, Pien Limpens, Laura Molenaar, Lieke Nooijen, Scarlett Souren, Julia van Bokhoven, Lisa van Helvoirt, Anne van Rooijen, Sofie van Rooijen, Yuli van der Molen, Sylvie Swinkels en Céline van Houtum. De titelstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Demi Vollering, de topfavoriete kwam uiteindelijk solo aan. Lorena Wiebes won de sprint voor plaats twee voor Marianne Vos. Karlijn Swinkels (Team Jumbo-Visma) eindigde als 12de. Elise Uijen (Team DSM) werd 19de en Lieke Nooijen (Parkhotel Valkenburg) 22ste. Femke Gerritse (Parkhotel Valkenburg) kwam als 31ste over de eindstreep terwijl Laura Molenaar (eveneens Parkhotel) 34ste werd. Anna van der Meiden (Team DSM) werd als 35ste geklasseerd.

Op zondagochtend 25 juni, tijdens de tweede dag van de NK, gingen om 8:30 uur de belofte-mannen van start. Onder hen Huub Artz, Tom Schellekens en Tijn Louwerensen. Zij dienden 130 kilometer af te leggen door het Limburgse heuvellandschap. Alle drie wisten zijn deze titelstrijd tot een goed einde te brengen. Huub Artz werd 22ste op 2:02 min. van de nieuwe kampioen Pepijn Reinderink uit Ruurlo. Tom Schellekens werd 48ste op 2:10 min. en Tijn Louwerensen eindigde als 60ste op 2:53 min.

De beroepsrenners A & B gingen op zondag om 12:30 uur van start in Sittard voor hun nationaal kampioenschap over 218 kilometer. Mike Teunissen en Paul Gruithuijzen waren de leden van WV Schijndel die hier aan deelnemen. Mike Teunissen eindigde uiteindelijk als 10de. Hij reed lek en most lange tijd wachten op een nieuw wiel. Op het moment toen hij een nieuw wiel kreeg demarreerde Mathieu van der Poel. Van der Poel werd overigens 3de aangezien het overwicht van Team Jumbo-Visma te groot was. Dylan van Baarle zegevierde voor zijn ploeggenoot Olav Kooij.