Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 04.02.2023
  • Type: Veldrijden
  • Categorie: Senioren (M/V)
  • Fotoalbum:
  • Video:

Bekijk de video

Fem van Empel wereldkampioen veldrijden bij de elite-vrouwen

Van vrijdag 3 t/m zondag 5 februari werd in Hoogerheide het WK veldrijden verreden. Op zaterdag 4 februari had WV Schijndel 3 leden verspreid over drie categorieën aan de start. 's-Middags werd het wereldkampioenschap voor de elite-vrouwen verreden. Fem van Empel stond hier als een van de grote favorieten aan de start en zij maakte die rol ook waar. Zij kende een goede start waar haar grootste concurrente Puck Pieterse slecht weg kwam. Pieterse sloot even later vooraan aan waar ook de Italiaanse Silvia Persico en Lucinda Brand zich melden. Fem en Pieterse reden Persico en Brand op achterstand. Nadat Brand probeerde de oversteek te maken naar de 2 koploopsters ging Pieterse met nog zo'n 3 ronden te gaan onderuit. Fem ging toen vol gas door en Pieterse had niet meteen een antwoord klaar en bleef even in het wiel van Brand zitten. Fem bouwde gestaag haar voorsprong uit op Pieterse die inmiddels Brand voorbij gegaan was. Na haar wereldtitel bij de beloften 2 jaar geleden reed Fem nu in eigen land naar de wereldtitel bij de elite-vrouwen. Pieterse behaalde op 39 seconden van Fem de zilveren medaille terwijl Brand op 1:11 min. het brons won. Na Richard Groenendaal in 2000 en Lars Boom in 2008 is Fem, die als sinds 2010 lid is van WV Schijndel, de derde renner van WV Schijndel die in het veldrijden op het hoogste niveau (elite) de wereldtitel pakt. 

's-Ochtends waren het de junior-vrouwen die hun titelstrijd reden. Puck Langenbarg nam hier als eerstejaars junior aan deel en zij behaalde een mooie 14de plaats. De gedoodverfde favoriete voor het goud, Laura Molengraaf, kende een pechdag. Een val en daarna een lekke band hielden haar van het erepodium. De verrassende winnares werd de Canadese Isabella Holmgren die haar zus Ava Holmgren zo'n 20 seconden voorbleef. De Francaise Célia Gery won de sprint van de Italiaanse Federica Venturelli op 47 seconden voor plaats 3.

In de titelstrijd bij de belofte-mannen, die gewonnen werd door de Belg Thibau Nys, eindigde Bailey Groenendaal op een 18de plaats. Groenendaal zijn landgenoot Tibor Del Grosse legde beslag op het zilver door de Belgen Witse Meeussen en Jorn Wyseure te verslaan in de sprint.