Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 20.02.2022
  • Type: Weg
  • Categorie: Vrouwen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Catalaanse Wielerweek(E)

Van 17 t/m 20 februari werd in Spanje de Catalaanse Wielerweek voor vrouwen verreden. De eerste etappe op donderdag 17 februari ging van Tavernes de la Valldigna naar Gandia over 114 kilometer. 165 rensters stonden aan de start voor de eerste etappe wedstrijd voor vrouwen dit seizoen op Europese bodem. Een verbrokkeld peloton kwam in de straten van Gandia over de eindstreep. Zo'n 30 rensters hadden een voorsprong van twee minuten of meer op de rest van het veld. In de het voorste gedeelte van deze groep zat ook Karlijn Swinkels. Zij sprintte, nadat ze haar ploeggenote Anouska Koster (3de) geholpen had, naar een mooie 7de plaats. De Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo zegevierde.

De tweede etappe ging van Altea naar Cocentaina over 117 kilometer. Voor Karlijn en de meeste van haar Jumbo-Visma ploeggenoten liep de etappe verre van goed. Karlijn had voor de eerste beklimming materiaalpech en reed daarna de gehele dag achter de feiten aan. Haar ploeggenoten hadden de grote beklimming, welke vrij vroeg in de etappe zat, nog overleefd maar met de meesten van hen ging het op het lokale circuit toch nog helemaal fout. Op één na raakten ze allemaal de aansluiting vooraan kwijt. Zo'n veertig rensters wisten zich los te maken van de rest van het veld en kwamen uiteindelijk met een voorsprong van ruim 13 minuten over de eindstreep. De Europees Kampioene Ellen van Dijk won de etappe. Karlijn eindigde als 52ste op 13.47 min.

De derde etappe, welke gehouden werd op zaterdag 19 februari, ging van Vila-Real naar Vistabella del Maestrat over 135 kilometer. De etappe kende twee beklimmingen aan het einde. Onderweg reed Karlijn goed vooraan en wist in twee tussensprinten punten te pakken voor het tussensprintklassement. Uiteindelijk eindigde zij als 80ste in het gezelschap van haar Zwitserse kopvrouw Noemi Rüegg op 19.05 van winnares Annemiek van Vleuten. Van Vleuten had een voorsprong van ruim een minuut op de eerste achtervolgster, de Deense Cecilie Uttrup Ludwig. Van Vleuten werd ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De slotetappe ging van Sagunt naar Valencia over 118 kilometer. Onderweg wist Karlijn met behulp van haar ploeggenoten genoeg punten in de tussensprints te behalen om zo doende de sprinttrui te winnen. De etappe eindigde in een massasprint waarin Karlijn als 7de eindigde. De Italiaanse Marta Bastianelli was de snelste.

In het algemeen klassement, dat gewonnen werd door Annemiek van Vleuten, behaalde Karlijn een 61ste plaats. Karlijn won zoals gezegd het klassement van de tussensprints en mocht daarvoor de roze trui in ontvangst nemen.