• Geplaatst op: 22.08.2021
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:

West Vlaanderen Cycling Tour(B): 3de plaats in eindklassement voor Thom van Herwaarden

Van 19 t/m 22 augustus werd er in België de 4-daagse wedstrijd voor de nieuwelingen, de West Vlaanderen Cycling Tour verreden. Het district Brabant Zuid-Oost neemt met 5 renners deel aan deze wedstrijd rondom Kortrijk. Vier van deze vijf renners zijn renners van WV Schijndel, Thom van Herwaarden, Chris Kisters, Jan Kraus en Sjoerd van der Linden. De vijfde renner is Dirk de Groof van de TML - De Dommelstreek. De begeleiding was in handen van Eddy Gevers, Marc & Denise de Groof en Gerard van Alebeek.

De eerste wedstrijd op donderdag 19 augustus te Bellegem ging over een afstand van 67.5 kilometer. De renners moesten 9 ronden van 7.5 kilometer afleggen. 120 renners stonden het vertrek verdeeld over 24 ploegen. In de 7de ronde ontstond er een kopgroep van vier renners bestaande uit de Belgisch kampioen Niels Driesen en drie Nederlanders waaronder Thom. Deze kopgroep bleef het peloton voor en Thom legde beslag op een mooie 3de plaats. Het peloton had een achterstand van 22 seconden. In dit peloton sprintte Chris naar een 18de plaats. Jan, die gehinderd werd door een valpartij in de slotfase, werd 45ste. Sjoerd, die pas diep in de finale moest afhaken, eindigde op 1.16 min. als 81ste. Dirk eindigde als 97ste op 7.48 min.

Nadat op vrijdag de ploegentijdrit over 9.7 kilometer in Ooigem door de politie afgekeurd werd en de renners een rustdag hadden, vond er op zaterdag Stasegem een wedstrijd over 68.3 kilometer plaats waarvan 2.4 kilometer een rit in lijn met daarachter 10 ronden van 6.59 kilometer. Het parcours kende een slecht wegdek en veel obstakels, waardoor er ook veel valpartijen waren, verloren bidons en loszittende kettingen. Zo ook bij Thom maar die kon zonder problemen terugkeren in het peloton. Halverwege de wedstrijd moest Dirk even het peloton laten gaan maar na een gelost te zijn, keerde hij terug en handhaafde zich in de grote groep. Pas laat in de wedstrijd zakten Chris en Sjoerd naar achteren maar finishten in de groep. Vooraan probeerde Thom een lead-out voor Jan, maar daarvoor was het te chaotisch. Jan wist zelfstandig toch nog netjes 9de te worden in de pelotonsprint. Thom finishte als 17ste. Hij heeft ook z’n 3de plaats in het algemeen klassement kunnen behouden op 12 seconden achterstand de leider. Chris werd 57ste, Sjoerd 60ste en Dirk 77ste.

Op zondag 22 augustus was er in Rekkem, tegen de Franse grens, de finalewedstrijd welke ging over 69.3 kilometer waarvan 1.5 kilometer rit in lijn met 9 ronden van 7.5 kilometer. Deze wedstrijd eindigde in een massasprint waarin Jan in een millimetersprint een mooie 2de plaats behaalde. Chris werd 15de, Thom 48ste en Sjoerd 67ste. Dirk moest helaas de wedstrijd voortijdig staken.

Doordat er geen tijdsverschillen waren tussen de renners in het algemeen klassement behield Thom zijn mooie 3de plaats in het eindklassement. Jan eindigde als 9de dit klassement terwijl Chris 25ste werd. Sjoerd eindigde als 60ste.