Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 22.08.2021
  • Type: Baan
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Zilver & brons voor Marith Vanhove en brons voor Yuli van der Molen op EK Baan

In Apeldoorn werd van 17 t/m 22 augustus het EK wielrennen op de baan verreden. Op dinsdag 17 augustus reden de junior-vrouwen het kampioenschap op het onderdeel scratch. 20 Europese landen hadden ieder 1 renster afgevaardigd om te strijden om de Europese titel. Na 30 ronden werd Marith nipt geklopt door de Italiaanse Valentina Basilico voor de titel. Maar desondanks behaalde zij een mooie zilveren medaille. Een goed begin van het EK waar Marith nog op meer onderdelen zal uit komen.

Yuli van der Molen begon op woensdag het EK met de afvalrace. Deze verliep slecht voor haar doordat ze buiten haar schuld betrokken raakte bij een valpartij. Twee rensters voor haar gingen onderuit en namen Yuli mee in hun val. Yuli eindigde daardoor op een 11de plaats. Yuli zal op dit EK haar nog op andere onderdelen in actie komen.

Op donderdag kwam Marith weer in actie. Zij nam deel aan de individuele achtervolging over 2 kilometer. In de kwalificatie zette zij met 2:24.720 de vierde tijd neer en plaatste zich hier mee voor de strijd om de bronzen medaille. Deze tijd in de kwalificatie was een verbetering van haar persoonlijk record met 2 seconden. In de strijd om de plaatsen 3 en 4 zette zij met 2:23.982 min. een Belgisch record neer en bleef daarmee de Duitse Franzi Arendt 0.1 seconde voor. De bronzen medaille en daarmee haar tweede medaille was daarmee een feit. De eerste plaats was voor de Engelse Zoe Backstedt die met een tijd van 2:18.675 min. de Russische Alena Ivanchenko ruim voorbleef. Ivanchenko zette een tijd neer van 2:22.531 min.

Yuli en Marith kwamen beide vrijdag in actie om de omnium. Na drie onderdelen, de scratch, de temporace en de afvalrace, stond Yuli vierde en Marith gedeeld 5de. Als slot volgende de puntenkoers. Helaas konden Yuli en Marith zich niet verbeteren in de puntenkoers. Yuli eindigde uiteindelijk als 5de op de omnium en Marith werd 7de.

Op zondag namen zowel Yuli als Marith deel aan de Madision. Yuli deed dit met haar landgenote Nienke Veenhoven terwijl Marith in actie kwam met haar landgenote Feebe Joris. Yuli wist met haar ploeggenote beslag te leggen op een mooie 3de plaats achter de oppermachtige Engelsen en de Duitsers Marith en jhaar landgenote eindigde als 5de.

Foto's met dank aan diverse fotografen waaronder Tim de Boer en Hankenaar.nl