Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 21.01.2018
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Tour Down Under(Aus)

Mike Teunissen (Team Sunweb) & Koen de Kort (Trek-Segafredo namen van 16 t/m 21 januari deel aan de Tour Down Under. De eerste etappe die ging van Port Adelaide naar Lyndoch over 145 kilometer eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Duitser Andre Greipel. Achter Greipel eindigden de Australiër Calen Ewan en de Slowaak Peter Sagan als 2e en 3e. De Kort eindigde in het peloton als 93e terwijl Teuinissen als 116e eindigde.

De Australiër Caleb Ewan van de Mitchelton-Scott formatiewon op woensdag 17 januari de tweede etappe van de Tour Down Under. De etappe ging van Unley naar Stirling over 148.6 kilometer met een sprint lichtelijk omhoog. De enige echte klim van de dag lag met de top op 12.8 kilometer van de finish. Teunissen die o.a. kopman Sam Oomen bij stond eindigde als 40e in het uitgedunde peloton. De Kort, die zijn ploeggenoot en kopman Ruben Guerreiro voorin het peloton wist te houden, eindigde als 64e op 50 seconden van Ewan.

De Italiaan Elia Viviani heeft de derde etappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Italiaan van Quick Step floors was de snelste in de etappe van Glenelg naar Victor Harbor over 120 kilometer. De etappe was vooraf vanwege de hitte (temperaturen van boven de 40 graden) ingekort. De Italiaan troefde de Duitser, en ploeggenoot van Mike Teunissen, Phil Bauhaus en klassementsleider Caleb Ewan af. Mike Teunissen eindigde als 41e en Koen de Kort werd 63e.

Peter Sagan heeft in de Tour Down Under de leiding genomen. De Slovaak was in de etappe van Norwood naar Uraidla over 128.2 kilometer de snelste van een groep van 35 renners. De etappe werd verreden onder extreme weersomstandigheden aangezien de temperatuur lag rond de 45 graden! De Kort kreeg in deze omstandigheden een bloedneus en kon daarna niet meer zijn werk vervolgen voor de kopman Ruen Guerreiro. De Kort eindigde als 51e op 6.21 min. van Sagan. Teunissen werd 61e op 8.01 min. Teunissen: Mike: "Vandaag redelijk veel wind in de vijfde rit. Maar er gebeurde weinig in de eerste 100 kilometers. Op de eerste beklimming van Willunga Hill was het gevaarlijk, dus daar waren we alert. Maar ook daar gebeurde weinig en we maakten ons klaar voor de slotklim. We werden echter verrast door de actie van Tean EF Education First Drapac p/b Cannondale. Zij maakten een waaier. Daarbij kreeg ik Chris Hamilton nog in de eerste waaier, maar Sam zat niet mee. Ik heb me vervolgens laten uitzakken tot in de tweede waaier. Onderaan de slotklim naar Willunga Hill kwam alles weer samen. En kon ik het rustiger aandoen. Morgen nog de een slotrit van 20 ronden van 4,5 kilometer (90 km) en dan zit de Tour Down Under er al op."

Elk jaar vormt de rit naar Willunga Hill de Koninginnerit van de Tour Down Under. De Australiër Richie Porte zegevierde aan het eindigde van de 5e etappe welke ging van McLaren Vale naar Willunga Hill over 151.5 km met 8 seconden voorsprong op Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Teunissen zijn kopman Sam Oomen eindigde als 14e. De Kort zijn kopman Ruben Guerreiro eindigde als 10e op 14 seconden. Teunissen eindigde als 57e op 4.04 min. van Porte terwijl De Kort als 59e boven kwam op Willunga Hill op 4.39 min. Teunissen: "Vandaag redelijk veel wind in de vijfde rit. Maar er gebeurde weinig in de eerste 100 kilometers. Op de eerste beklimming van Willunga Hill was het gevaarlijk, dus daar waren we alert. Maar ook daar gebeurde weinig en we maakten ons klaar voor de slotklim. We werden echter verrast door de actie van Tean EF Education First Drapac p/b Cannondale. Zij maakten een waaier. Daarbij kreeg ik Chris Hamilton nog in de eerste waaier, maar Sam zat niet mee. Ik heb me vervolgens laten uitzakken tot in de tweede waaier. Onderaan de slotklim naar Willunga Hill kwam alles weer samen. En kon ik het rustiger aandoen. Morgen nog de een slotrit van 20 ronden van 4,5 kilometer (90 km) en dan zit de Tour Down Under er al op."

Op zondag 21 januari werd in Adelaide de slotetappe van de Tour Down Under verreden. Het betrof een criterium over 90 kilometer welke gewonnen werd door de Duitser Andre Greipel. De Kort eindigde als 78e en Mike Teunissen als 88e. In het eindklassement waarin kopman Guerreiro door een slim verdiende bonificatieseconde in een tussensprint opschoof naar een 9e plaats, eindigde De Kort als 52e op exact 12 minuten van de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Teunissen, waarvan kopman Sam Oomen als 15e eindigde, eindigde in het eindklassement als 54e op 12:47 min. van Impey.