• Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:

Bekijk de video

Tour of California(US)

De eerste etappe van de Tour of California, welke duurde van 15 tot en met 22 mei, ging over 175 kilometer met start en finish in San Diego. Met nog 3 kilometer te gaan werden de laatste 2 renners van de oorspronkelijke kopgroep van 7 man ingelopen en draaide het uit op een massasprint. Mike Teunissen eindigde als 69e en Koen de Kort eindigde als 82e in het peloton. De tweede etappe in Californië ging op maandag van South Pasadena naar Santa Clarita over 148.5km. De etappe kende in het begin een flinke beklimming gevolgd door nog een korte steile klim. 4 renners maakten hier gebruik van om er van door te gaan. Bij deze 4 ook De Kort zijn ploeggenoot Sindre Skjoestad Lunke uit Noorwegen. Helaas moest de Noor met nog een andere renner in de finale lossen uit de kopgroep. De overgebleven 2 renners, de Amerikanen Ben King en Evan Huffman, konden het peloton nipt voorblijven. King won de etappe. In het peloton sprintte Teunissen naar een 13e plaats en werd De Kort 65e. De derde etappe in de Tour of California ging van Thousand Oaks naar Santa Barbara County over 167.5 kilometer. In feite is dat door de slotklim een aanloop van 155 kilometer waarna het in finale klimmen geblazen is. Voor de klassementsrenners is het dan alle hens aan dek en voor diverse anderen is het dan in hun eigen tempo omhoog rijden en uitzien naar een volgende etappe. De Kort eindigde als 46e in een groepje op 9'38" van Alaphilippe terwijl Teunissen als 55e eindigde op 10'39". De vierde etappe in Californië van Morro Bay naar Monterey County over 217 kilometer kende een aankomst op een motorsportcircuit. In de finale zaten twee beklimmingen. Voor Giant-Alpecin was het zaak om Laurens ten Dam voorin te houden om zo zijn goede positie in het klassement te laten behouden en voor LottoNL-Jumbo gold dat voor George Bennett. Hier in slaagde men want zowel Ten Dam en Bennett bleven voorin bij de eerste 22 renners. De Kort, die het wel gaaf vond om op een motorsportcircuit te eindigen met echte chicane erin, eindigde als 51e op 3'25" van dagwinnaar Sagan. Teunissen werd 70e op 8'07". De vijfde etappe in de Tour of California van Lodi naar South Lake Tahoe over 212 kilometer was bijna een lange klim. Vanaf zeeniveau ging het langzaam naar een hoogte van 2500 meter. De Kort en Teunissen konden hun kopman lang bijstaan. Teunissen werd 49e op 1'38" van de Let Toms SkujiƆš die de groep met favorieten 43 seconden voorbleef. De Kort werd 70e op 3'08".  Op vrijdag 20 mei stond er in Californië een individuele tijdrit in en rondom Folsom over 20.3 kilometer op het programma. Teunissen eindigde als 115e op 4'08" van de winnaar, de Australiër Rohan Dennis. De Kort, die op zijn gewone racefiets van start ging en niet op zijn tijdritfiets, eindigde als 123e op 4'39". Kopman Laurens ten Dam zette een 20e tijd neer en zakte van de 5e naar de 8e plaats in het algemeen klassement. De voorlaatste etappe van de Tour of California ging over een afstand van 175.5 kilometer met start en finish in Santa Rosa. De beklimmingen halfweg de etappe zorgden er voor dat zo'n ruim veertig renners voorop kwamen. Bij deze veertig de belangrijkste renners van het klassement en enkele sprinters maar ook Mike Teunissen. De Kort miste de slag doordat hij zijn gevallen kopman Ten Dam naar de kopgroep moest loodsen waarna de pijp leeg was. Het werd een sprint van 40  man waarbij Teunissen achter de Noor Kristoff , Petr Sagan en Danny van Poppel naar een mooie 4e plaats sprintte (zie video). De Kort eindigde in het grote peloton dat op ruim 25 minuten binnen kwam als 53e. De slotetappe met start en finish in Sacramento over een afstand van 138 kilometer kende nog een hectische slotfase aangezien de sprintersploegen zich bijna misrekend hadden in de voorsprong van de koplopers. Pas met nog iets meer dan een kilometer te gaan werden laatste vluchters ingerekend maar hiervoor hadden diverse ploegen leden van hun sprinttrein moeten opofferen. Ook brak het peloton in stukken en eindigden maar de eerste 40 renners binnen de tijd van dagwinnaar Mark Cavendish. Teunissen werd nog 37e en De Kort werd 46e op 31 seconden. Het algemeen klassement werd gewonnen door Julian Alaphilippe. Teunissen werd 37e in dit klassement en De Kort 53e.