Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 23.07.2017
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Tour de France, week 3

Van zaterdag 1 tot en met zondag 23 juli wordt de Tour de France verreden. Koen de Kort (Trek-Segafredo) en Mike Teunissen (Team Sunweb) nemen hier aan deel. Voor De Kort is het zijn 6e Tour, voor Teunissen zijn eerste.

Vreugde bij Teunissen en teleurstelling bij De Kort. Dat waren de reacties na afloop van de 16e etappe op dinsdag 18 juli. De etappe van Le Puy-en-Velay naar Romans-sur-Isère over 165 kilometer kende een begin met een klim van 3e categorie. Doordat Teunissen zijn Sunweb ploeg met sprinter Michael Matthews het tempo hoog hield konden de geloste sprinters Marcel Kittel en Dylan Groenewegen niet meer terugkeren in het peloton van zo'n 130 renners. In de slotfase viel het peloton door de wind in verschillende groepen. John Degenkolb (Trek-Segafredo) kwam in de eerste waaier en dat was, net als voor Matthews, ideaal om voor de dagzege te gaan. In de sprint om de dagzege zegevierde Matthews voor Boasson Hagen en Degenkolb. De Kort eindigde als 76e op 2.44 min. Teunissen werd 106e op 6:19 min.

In de eerste etappe door de Alpen ging De Kort zijn ploeggenoot Alberto Contador vol voor de winst. Hij maakte in de etappe van La Mure naar Serre-Chevalier over 183 kilometer in zijn eentje de oversteek naar de kopgroep. Helaas was de Sloveen Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo op de beklimming van de Col du Galibier sterker dan de rest en pakte hier een beslissende voorsprong. Roglic was de enige die nog uit de greep bleef van de klassementsrenners. Teunissen zijn ploeggenoot Barguil eindigde als 5e terwijl Contador als 8e eindigde op 1:44 min. van Roglic. In het algemeen klassement steeg Contador wel naar plaats 9 maar dat was niet zijn doel van vandaag. Teunissen (75e) en De Kort (89e) eindigden in een zeer grote bus op 33:41 min. van Roglic.

Wederom feest voor Mike Teunissen en zijn ploeg. Op donderdag 20 juli werd de laatste bergetappe verreden in de Alpen. Deze etappe ging van Briancon naar Izoard over 179.5 kilometer. De etappe werd gewonnen door de Fransman Warren Barguil, de leider in het bergklassement, die zijn tweede overwinning behaalde. Alberto Contador deed nog een gooi naar de dagzege maar eindigde uiteindelijk als 10e op 1:09 min van Barguil. De Kort eindigde in een groepje op 17:42 min. als 74e. Teunissen werd 151e op 28:23 min.

De etappe van Embrun naar Salon-de-Provence over 222.5 kilometer was de langste etappe van deze Tour. En doordat er na een zwaar begin met diverse schermutselingen 20 renners wegreden werd het voor de renners in het peloton ook een lange en vervolgens ook saaie etappe. Het peloton, onder aanvoering van Team Sky, de ploeg van gele trui drager Christopher Froome, liet de koplopers gaan. De ploeg van Teunissen had Nilias Arndt in de kopgroep terwijl de ploeg van De Kort in de persoon van Bauke Mollema ook een persoon in de kopgroep had. De kopgroep bevatte ook veel rappe en sterke mannen waardoor een goede klassering voor Mollema moeilijk was. Uiteindelijk won Edvald Boasson Hagen de etappe nadat hij Nikias Arndt uit het wiel reed. Samen waren ze gedemarreerd uit een groepje van 9. De andere 11 renners van de eerste kopgroep werden op anderhalve minuut gereden. Hierbij ook Mollema. Het peloton met daarin De Kort (53e) en Teunissen (75e) kwam op ruim 12 minuten binnen.

De voorlaatste etappe van de Tour de France van 2017 was een individuele tijdrit over 23 kilometer in Marseille. De tijdrit was niet vlak want er zat een kort maar zeer pittige klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% in. Teunissen behaalde in deze tijdrit een 82e plaats op 2:34 min. van de Poolse winnaar Maciej Bodnar. Bodnar bleef zijn landgenoot Michal Kwiatkowski 1 seconde voor. Christopher Froome werd 3e op 6 seconde en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement. De Kort behaalde in deze tijdrit een 91e plaats op 2:45 min.

Op zondag 23 juli staat de slotetappe naar Parijs op het programma waar Michael Matthews en John Degenkolb mee mogen gaan sprinten om de dagzege.