Berichtinformatie

  • Geplaatst op: 29.08.2016
  • Type: Weg
  • Categorie: Mannen
  • Fotoalbum:
  • Video:

Ronde van Spanje, week 1

De Giant-Alpecin formatie is de Vuelta op zaterdag 20 augustus begonnen met een 20e plaats. De eerste etappe was een ploegentijdrit over 27.8 kilometer van Ourense, Laias Health Resort naar P. N. Castrelo de Miño. De Sky-formatie van Christopher Froome zegevierde nipt voor de Movistar formatie met onder meer Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Beide ploegen noteerden een tijd van 30:37. De Giant-Alpecin formatie moest 1:50 min. toegeven.

In de tweede etappe van de Vuelta ging het helemaal mis voor Koen de Kort en zijn ploeggenoot Nikias Arndt. Aan het slot van de etappe van Ourense naar Baiona over 160.8 kilometer vond er op 3 kilometer van de streeo op een rotonde een valpartij plaats waardoor De Kort en Arndt moesten stoppen om zelf niet ten val te komen. De kansen voor sprinter Arndt waren daardoor verkeken. In het gezelschap van Arndt kwam De Kort als 178e op 2.08' van de Belg Gianni Meersman over de finish.

De derde etappe is voor Giant-Alpecin uitgedraaid op een regelrechte teleurstelling. Kopman Warren Barguil moest ziek de strijd verlaten. De derde etappe ging van Marín naar Dumbría. Mirador de Ízaro over 176.4 kilometer en kende diverse pittige beklimmingen. De klassementsrenners konden al meteen aan de bak. Gezien het feit dat Giant-Alpecin geen kopman meer had viel er geen eer meer te behalen. De Kort kwam als eerste renner van de ploeg in het gezelschap van ploeggenoot Chad Haga als 101e op 7:26' van de Franse winnaar Alexander Geniez over de streep. Geniez was enkele jaren geleden nog ploeggenoot van De Kort.

In de vierde etappe lukte het de Giant-Alpecin formatie om een renner mee te krijgen in de kopgroep van de dag. De etappe ging van Betanzos naar San Andrés de Teixido over 163.5 kilometer. Het lukte De Kort's ploeggenoot Chad Haga om mee te springen in de kopgroep van de dag. Deze bestond uit 20 renners en deze kreeg de zegen van het peloton. De etappe kende diverse beklimmingen en een aankomst berg op. De Fransman Lilian Calmejane toonde zich de sterkste in de slotklim. Haga eindigde als 8e op een halve minuut. De klassementrenners volgden op zo'n 2 minuten terwijl De Kort in een grote groep op bijna 15 min. als 103e over de streep kwam.

De finale van de 5e etappe in de Vuelta op woensdag 24 augustus werd ontsierd door enkele valpartijen. De etappe ging van Viveiro naar Lugo over 171.3 kilometer. De finale leende zich voor een massasprint waarin Giant-Alpecin Nikias Arndt in stelling wilde brengen. In de laatste kilometers moest er nog een heuvel bedwongen worden. Ondanks dat twee renners hier demarreerden wisten twee renners van Giant-Alpecin, gesteund door enkele Quickstep renners, deze twee te achterhalen. Alleen deed er zich tijdens de achtervolging nog een vervelende valpartij voor waarbij Steven Kruijswijk zijn sleutelbeenbrak. Het peloton viel in enkele groepen uiteen maar Nikias Arndt en Zico Waeytens zaten namens Giant nog voorin terwijl De Kort de aansluiting met hen was verloren. Met nog een kilometer of zo te gaan wilde Arndt naar voren maar werd hem de pas afgesneden en kwam hij ten val. Waeytens sprintte, nadat hij eerst ingesloten werd, nog naar een 5e plaats. Gianni Meersman was de snelste en pakte zijn tweede etappezege. De Kort eindigde als 57e.

Sommige etappes in een wielerronde moet je als renner gewoon goed door staan zonder je druk te maken om een goede klassering van jezelf of een ploeggenoot. Zo ook de etappe van Monforte de Lemos naar Luintra. Ribera Sacra over 163.2 kilometer. Het is dan een kwestie van energie sparen en in een grote groep de etappe uitrijden met oog op wat komen gaat. De Kort kwam in een grote groep op 23 minuten als 135e over de eindstreep. De etappewinst was voor de Engelsman Simon Yates.

De finale van de 7e etappe in de Vuelta was weer chaotisch. In de slotfase van de etappe van Maceda naar Puebla de Sanabria over 158.5 kilometer werd de laatste vluchters van de dag gegrepen zodat het nog met een kilometer te gaan uitdraaide op een massasprint. Doordat enkele klassementsrenners zich gingen mengen in de massasprint draaide het uit op een chaos waarbij er een valpartij ontstond waarvan Alberto Contador het voornaamste slachtoffer was. De Belg Jonas van Genegten won de sprint voor de Italiaan Bennati. De Kort raakte samen met Nikias Arndt ingesloten en zaten achter de valpartij. De Kort eindigde daardoor pas als 24e en werd Arndt 26e. Na afloop van de etappe pleitte De Kort voor het instellen van een tijdsopname van 3 kilometer voor de streep indien het een massasprint wordt.

De etappe van Villalpando naar La Camperona. Valle de Sabero over 181.5 kilometer bestond in feite uit een lange aanloop naar de slotklim. De enige klim van de dag maar dan wel een met stukken met een stijgingspercentage van 25%. Giant-Alpecin had Zico Waeytens mee in de kopgroep. De kopgroep hield stand en bleef de rest van het veld voor. Waeytens werd 11e. De Colombiaan Nairo Quintana deed een succesvolle gooi naar de rode leiderstrui en eindigde met voorsprong on zijn naast concurrenten als 12e. Alberto Contador eindigde op 25 seconden van Quintana als 13e terwijl 6 seconden daarachter Christopher Froome en Alejandro Valverde als 15e en 16e eindigden. De Kort eindigde als 76e.

Was de 9e etappe van Cistierna naar Oviedo. Alto del Naranco over 164.5 km. nu wel of geen bergetappe? Eén ding stond vast, het waren in ieder geval veel hoogtemeters voor de renners. Na de vroege klim van tweede categorie volgde er een zeer lange afdaling om via paar kleine klimmetjes van derde categorie nog een slotklim van 2e categorie te krijgen. 11 renners slaagden erin om weg te rijden uit het peloton en helaas voor Giant-Alpecin zat er geen renner van hun bij. De 11 renners slaagden erin voorop te blijven en de Spanjaard David de la Cruz wist als kortst geplaatste renner in het algemeen klassement genoeg voorsprong te nemen dat hij, na de dagzege, ook de leiderstrui pakte. De Kort hield het lang vol in het peloton waar de Movistar formatie van klassementsleider Quintana het tempo hoog hield. Hij eindigde een minuutje achter het uitgedunde peloton als 65e en baalde dat hij niet mee zat in de kopgroep. "De kopgroep reed op een lastig stuk weg en ik was helaas niet van de partij", aldus De Kort.

Op maandag 29 augustus werd de eerste periode voor de rustdag afgesloten met een bergetappe. De etappe ging van Lugones naar Lagos de Covadonga over 188.7 kilometer. In deze etappe zorgde Robert Gesink bijna voor het eerste Nederlandse succes maar hij zag zijn vluchtpoging stranden op 2.5 kilometer voor de streep toen hij voorbij gereden werd door de Columbiaan Nairo Quintana die naast de dagzege ook de rode leiderstrui veroverde. Gesink werd nog wel 2e. De Kort reed lang mee in het steeds kleiner worden peloton en eindigde uiteindelijk in een klein groepje als 84e op 13:31 van Quintana